IZNENAĐENJA BEZ KRAJA

SENZACIJA U TROGIRU: Mađar kupio palaču i pri adaptaciji među stropnim gredama pronašao pravo blago

Mađarski državljanin u Trogiru je kupio palaču Barbieri i u njoj tijekom adaptacije otkrio pravo arheološko blago koje datira čak iz 15. stoljeća. Skrivalo se na stropu i među stropnim gredama.

Mađar s austrijskom adresom Tamas Veress Aron kupio je palaču Barbieri u Trogiru ni ne slutivši da će u njoj pronaći pravo blago. Krenuo je, naime, u adaptaciju i onda ispod stropne žbuke pronašao slike iz 15. stoljeća, a potom su među gredama pronađeni i naočale, novčići, kocka, pečatnjak, pismo i keramika, piše Slobodna Dalmcija.

Točnije, sve su to pronašli konzervatori i restauratori nakon što je novi vlasnik kuće svoja saznanja i pronalaske prijavio Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture, što je po zakonu u takvim slučajevima i bio dužan, a nakon toga angažirao i arhitekte te tvrtku specijaliziranu za konzervatorske i restauratorske usluge.

Zarobljeno među gredama

Svi oni radili su na palači još od ožujka. “Imali smo tri mjeseca pauze, pa smo nastavili, da bi se u jednom trenutku Danijelu učinilo, kad smo već došli do dasaka, da tu ima neka boja…”, priča povjesničarka umjetnosti Anita Brakus Kedžo, dok restaurator Daniel Vodušek dodaje:

“Naočale, pečatnjak, novčići… to nam se ukazalo kad smo maknuli strop. Jednostavno, svi ti predmeti su, tko zna kad i kako, propali kroz procjep između ravno pilane daske na podu i zida koji nije bio besprijekorno ravan, a dalje nisu mogli padati zbog žbuke. Tu su ostali zarobljeni sve dok ih nismo našli. Slojevi boje sa zida mogu se skidati mehanički i kemijski, mi smo radili oprezno, mehanički, a kad se ukazala boja, naš oprez je postao još veći”.

Velika odluka na vlasniku

“Takve iste naočale postoje u Splitu, u Poljudu, iz 16. su stoljeća i po tome smo zaključili da su ove trogirske iz istog vremena. Dva novčića su iz 17. stoljeća, venecijanski su, ali su kovani na Kreti koja je u to vrijeme bila pod mletačkom vlašću.

Mora da je netko iz ove kuće u to doba trgovao na Kreti ili je možda netko otamo poslom dolazio ovdje”, pojašnjava način izvođenja zaključaka Anita Brakus Kedžo, koja tvrdi da su slike iz 15. stoljeća.

Pronađene slike trebale bi postati zaštićeno kulturno dobro, a vlasnik palače Tamas Veress Aron treba odlučiti hoće li sam financirati njihovu restauraciju i kasnije ih možda prodati pri čemu Ministarstvo ima pravo prvokupa ili će restauraciju prepustiti Ministarstvu, no onda u slučaju prodaje palače državi mora vratiti novac uložen u nju.

Povratak na Net.hr