TEŠKA SITUACIJA

SELJACI OČAJNI ZBOG ODLUKE O FISKALIZACIJI MLJEKOMATA, JAJOMATA…: Plaćaju PDV, a sad bi trebali platiti još 4000 kn po automatu

Rješenja zasad nema na vidiku, no poljoprivrednici se nadaju da će ministarstvo barem dijelom subvencionirati softver

Mljekomati, jajomati, siromati, bučomati i svi takvi automati od Nove godine moraju imati ugrađen novi softver za fiskalizaciju. Tako su, naime, poreznici htjeli doskočiti vlasnicima aparata za kavu i grickalice na kojima se bez ikakve porezne evidencije vrti velik novac. Sad će svi plaćati jednako – četiri tisuće kn po aparatu za novi softver, javlja Riportal.

Budući da litra mlijeka na mljekomatu stoji oko šest kuna, to znači da mljekar mora prodati 666 litara mlijeka samo da otplati softver za fiskalizaciju.

U Hrvatskoj su farmeri postavili 83 aparata u kojemu prodaju mlijeko, buče, jaja, sireve…

“Za sir si uzimam, ovo je domaće, a kako iz mlijeka iz dućana napravit sir, e to nemam pojma. Svaki dan se mijenja, svježe je i kvalitetno”, kaže jedan kupac koji uredno kupuje na takvim automatima.

‘Puno toga nam nije jasno’

Sad bi farmeri aparate trebali povezati s Poreznom upravom, a to bi ih koštalo četiri tisuće kuna po uređaju, a možda i više od toga.

“Puno toga nam nije jasno, niti koliko će nas ta fiskalizacija koštati, niti kako će se to odvijat”, rekla je Helena Vugec. “Nama je to nelogično, mi smo prvo morali prijavit mljekomat Ministarstvu da bismo uopće dobili dozvolu da ga postavimo i uredno plaćamo PDV na kraju mjeseca”, dodao je Darko Pavićević koji upravlja zadrugom “Proizvodi sela” s 15 mljekomata.

Oni koji posjeduju automate traže da ih se ne prisiljava na fiskalizaciju, već da ih se izuzme iz pravila poput prodavača na tržnici. U resornom ministarstvu pak kažu da to “nije do njih, ali ih razumiju”.

Pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Barać rekao je da je “pravilnik na snazi te da mu je jako teško govoriti hoće li biti izuzeti”. “Mi ćemo zasigurno razgovarati još s Ministarstvom financija”, dodao je.

Ministarstvo: Nema popuštanja

U pisanom odgovoru koji je Riportal dobio od Ministarstva financija stoji da popuštanja neće biti. “Ističemo da su odredbe o fiskalizaciji prodaje putem samoposlužnih uređaja propisane kako bi se neizravnim nadzorom obuhvatila takva vrsta prodajnog kanala, neovisno od vrste proizvoda i usluge koja se pruža putem samoposlužnog uređaja”.

Porezna uprava dosad snack aparate i aparate za kavu nije imala u sustavu fiskalizacije, no novim Pravilnikom uključila je sve aparate u sustav, pa tako i one s domaćim proizvodima.

“To je nemoguća misija, jednostavno računica će nam biti ne isplati mi se i onda zatvaram”, rekao je Pavičević, dok Vugec dodaje: “Da jednostavno prestanemo s radom, najvjerojatnije jer mislim da nema smisla dizati cijenu proizvoda”.

Rješenja zasad nema na vidiku, no poljoprivrednici se nadaju da će ministarstvo barem dijelom subvencionirati softver.

Povratak na Net.hr