ISPAD ŠEFA HZZO-A U 'OTVORENOM': / Lucian Vukelić jednom rečenicom uvrijedio sve žene; 'Uuuu, ovo je seksizam bio, i to žešći'

Image

Umjesto rasprave o dugu veledrogerijama, sinoćnju emisiju Otvoreno obilježio je seksistički ispad ravnatelja HZZO-a Luciana Vukelića

18.2.2021.
8:34
Play logo

Sinoćnja emisija HRT-a Otvoreno bavila se dugom države veledrogerijama, no tu je važnu temu zasjenio seksistički ispad ravnatelja HZZO-a Luciana Vukelića. Sve je počelo u trenutku kada je voditelj Mislav Togonal upitao Vukelića zašto se ljekarnama ne plaćaju već isporučeni proizvodi.

"Govorimo o bolničkom sustavu i receptnom sustavu koji direktno plaća Hrvatski sustav za zdravstveno osiguranje. Naš trenutni dug prema ljekarnama iznosi iznad zakonskog roka od 50 dana. U bolničkom sustavu su veseli kada je na 365 dana. Znači, dug HZZO-a sada iznosi oko 550 milijuna kuna i 50 i nešto dana", rekao je Vukelić, na što je voditelj konstatirao da predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo i magistre "kukaju bez veze".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa čujte, o tome bi se dalo", rekao je Vukelić na što mu je Soldo poručila da ona "nije kukala". Na opasku voditelja da "ipak malo isprovociraju" ravnatelja HZZO-a, Vukelić je uzvratio: "Meni je drago kad su žene u studiju, pa one puno više pričaju, mi smo operativniji, muškarci."

Togonal je odmah opomenuo Vukelića riječima: "Uuu, ovo je seksizam bio, i to žešći", no ravnatelj HZZO-a se pokušao izvući: "Ne, ne, govorim operativno, kad objašnjavamo nešto, ne".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostavka zbog sličnih riječi

Inače, zbog sličnog je skandala prošloga petka ostavku podnio šef Organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Tokiju, Yoshiro Mori. On je na jednom od sastanaka ustvrdio da "žene previše pričaju", što je izazvalo bijes javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠEF OLIMPIJSKIH IGRARA U TOKIJU PODNIO OSTAVKU ZBOG SEKSISTIČKIH KOMENATARA: /

Ovom izjavom zgrozio je svijet

Image
ŠEF OLIMPIJSKIH IGRARA U TOKIJU PODNIO OSTAVKU ZBOG SEKSISTIČKIH KOMENATARA: /

Ovom izjavom zgrozio je svijet

Ministarstvo ne bježi od dugova

U civiliziranijem dijelu emisije je čelnica koordinacije veledrogerija Hrvatske udruge poslodavaca, Dijana Percač, rekla da veledrogerije nemaju utjecaja na cijenu i potrošnju lijekova te da nemaju uvid u stanje zdravstvenog sustava, ali znaju da dugovi rastu.

"Mi imamo jako dobro organiziran zdravstveni sustav. Cijenu određuje Hrvatska agencija za lijekove, temeljem kojeg Ministarstvo zdravstva određuje najvišu moguću maržu veledrogerija i HZZO pregovara s proizvođačima lijekova i tako snižava cijenu. Imamo i javnu nabavu gdje veledrogerije sudjeluju i dodatno se spuštaju cijene. Dugovi prema nama su neodrživi i mi ne možemo financirati zdravstveni sustav, a to je pet milijardi kuna", naglasila je i apelirala na dugoročno rješavanje nagomilanog duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, Silvio Bašić, rekao je da znaju da je ministarstvo u dugovima od 5,7 milijardi kuna te da od toga ne bježe, niti zabijaju glavu u pijesak, tvrdeći kako se radi o kompleksnom i složenom problemu. Ana Soldo je, pak, ustvrdila da imamo nestašicu lijekova.

"Imamo problem koji traje dugo i reforme moraju biti brze i sveobuhvatne i moraju obuhvaćati reforme procesa. Mi smo mijenjali sve, ali nismo mijenjali to kako nastaje dug", ustvrdila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politička tajnica SDP-a, Mirela Ahmetović, naglasila je da sredstva koja država ulaže u zdravstvo nisu dovoljna te da će veledrogerije ponovno zaprijetiti. Na to je Percač rekla da veledrogerije ne žele uznemiravati javnost te se tim problemom bave još od 2017. otkako su počeli upozoravati ministarstva zdravstva i financija o rastućem dugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Život na vagi
Trag divljači
Tri sestre
Señorita 89
Laži sa mnon
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Elon Musk show
Kako zadovoljiti ženu
Britain's Got Talent
default_cta
Obiteljske tajne
Play logo