OD PRVOG RAZREDA...

DISKRIMINACIJA U OSJEČKOJ ŠKOLI: Oni koji plate ostavljat će odjeću u ormariću, ostali na vješalicama!?

Osječka osnovna škola odlučila je da se nabave ormarići za obuću, no to će morati platiti roditelji. Djeca onih koja ne mogu ostavljat će stvari na vješalici.

Učiteljsko vijeće OŠ Ljudevita Gaja odlučilo je kako će se učenici preobuvati na ulasku u školu. Kako bi se spriječile eventualne krađe, odlučili su i da će staviti i ormariće. Koje će zajednički platiti škola i roditelji – škola tri kune po ormariću, roditelji 260. Omjer je povoljniji za roditelje što je dijete u višem razredu – za učenike trećih i četvrtih razreda 200 kuna, a škola participira sa 63 kune.

Peti i šesti razredi ormariće će dobiti po cijeni od 150 kuna, uz nadoplatu škole od 113 kuna. Roditelji učenika sedmih razreda trebaju platiti stotinu, a škola 163 kune, dok najjeftinije prolaze roditelji osmaša, koje ormarići stoje 60 kuna. Škola će za njih uplatiti 203 kune. No roditelje muči i druga nepravda.

‘Učitelji su ih već upozorili da se ne rugaju’

“Ono što me je zaboljelo je to što roditelji koji imaju dva djeteta i ne mogu kupiti oba ormarića, plaćaju iznos predviđen za mlađe dijete. Razumljivo, jer ormarići su skuplji što je dijete mlađe”, rekla je jedna majka čije dijete pohađa OŠ Ljudevita Gaja za Glas Slavonije.

Za učenike koji ne budu imali garderobne ormariće škola je osigurala vješalice s prostorom za odlaganje obuće. Da će dovesti do diskriminacije, izgleda, svjesna je i škola jer majka ističe da su nastavnici upozorili učenike da se ne rugaju onima koji će svoju odjeću ostavljati na vješalicama.

“Toliko o besplatnom osnovnoškolskom obrazovanju. Jasno mi je da osmaši neće platiti ormariće kao učenici prvih razreda i na nekoj će se generaciji ovo ‘prelomiti’. Ali ne mogu shvatiti da onaj tko nema novca bude prisiljen odlagati odjeću na vješalice. To je nedopustivo”, poručila je majka.

Sve tek treba vidjeti

Ravnateljica Aleksandra Krampač-Grljušić kaže kako nažalost ne može sama platiti ormariće i da je to problem već godinama.

Škola je, kaže, osigurala nabavu vješalica i nakon toga se krenulo u rješavanje višegodišnjeg pitanja ormarića.

“Ne znamo koliko će roditelja biti suglasno za nabavu, a za roditelje koji potpišu da su suglasni, vjerujem da će se ormarići naposljetku osigurati. Naime, prvo treba vidjeti s dobavljačem hoće li u slučaju manjeg broja roditelja ostati ista cijena ormarića. Roditelj čije je dijete mlađe plaća veću cijenu jer mu dijete ostaje dulje u školi i u početku nismo znali kako riješiti taj problem”, rekla je ravnateljica, dodajući da su neki roditelji čak željeli sami nabaviti ormariće. “Tek čekamo odgovor roditelja, a ako netko tko obročno plaća obavi uplatu i do realizacije ipak ne dođe, bit će mu vraćen novac”, poručila je Krampač.

Povratak na Net.hr