ODMAH STUPA NA SNAGU

ŠEFOVI BALKANSKIH POLICIJA U ZAGREBU: ‘Dogovorili smo novi način prijevoza i kontrole izbjeglica na granici’

U Zagrebu se danas održao sastanak šefova policija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije koji su raspravljali o svim aktualnim pitanjima i mogućim rješenjima koja se odnose na migrantsku krizu. Novinarima se nakon sastanka obratio ravnatelj hrvatske policije Vlado Dominić, javlja N1.

Zajednička profilacija

”Potpisat ćemo zajedničku izjavu o tome kako ćemo profilirati i prevoziti migrante s grčko-makedonske granice prema Njemačkoj. Zajednička profilacija će biti na grčko-makedonskoj granici kao i registracija.

Svaka država će garantirati za migrante koji su registirirani u Gevgeliji i tako će ići do Preševa onda će preuzeti policija Srbije do Šida, zatim Hrvatska prevozi do Dobove, a slovenska strana prema Šentilju i onda će oni migranti koji žele ostati u Austriji, a ostali idu prema Njemačkoj”, kazao je on.

U hotelu International održana je konferencija za novinare ravnatelja policija Hrvatske, Austrije, Slovenije, Srbije i Makedonije o migrantskoj kriziFoto: Slavko Midzor/PIXSELL

 

Zajednički cilj

”U našoj zajedničkoj izjavi upoznat ćemo vlade ovih pet zemalja s dogovorom i poslat ćemo ga i u Vijeće Europe da se s njim upoznaju svi šefovi zemalja EU koji su na sastanku u Bruxsellesu. Cilj nam je da migranti što bezbolnije prelaze iz Grčke prema Austriji i da nema famoznih povrata. Nakon ovog sastanka ćemo razgovarati s našim pretpostavljenima tj. ministrima unutarnjih poslova i premijerima da se u balkansku rutu uključe zemlje Bugarska i Albanija jer kad se zatvori makedonska granica može doći do priliva migranata u te zemlje”, rekao je Dominić. ”Poslat ćemo ljude iz svih zemalja na zaštitu zelene granice što se tiče Grčke i Makedonije. Ovo što smo dogovorili stupa na snagu s današnjim danom”, rekao je on.

makedonija, granica, izbjeglice, migranti

Juncker kritizirao Austriju

Istodobno, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kritizirao je danas austrijsku odluku o znatnom pooštravanju režima ulaska u tu zemlje, kazavši da će Komisija ispitati jesu li te mjere u skladu s europskim zakonodavstvom.

“Ne želim javno reagirati. Jasno sam govorio tijekom proteklog mjeseca da mi u Komisiji ne volimo nacionalne granične kontrole, ne volim uvođenje tih kontrola što se događa zato što nemamo europski pristup. Ja ću i danas kao i uvijek na sastanku Europskog vijeća tražiti europski pristup. Što se Austrije tiče, moram reći da ne volim njihovu odluku i mi ćemo ispitati je li ona u skladu s europskim zakonodavstvom. Popodne ću o tome imati prijateljsku raspravu s austrijskim kancelarom Wernerom Faymanom“, rekao je Juncker na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom.

Jean-Claude Juncker

I Slovenija uvodi strože mjere

Juncker je tako odgovorio na novinarsko pitanje da komentira austrijsku odluku te odluku  Slovenije da slijedom austrijske najave uvede strože mjere na granici s Hrvatskom.
Austrija je najavila da će od petka na svojoj južnoj granici sa Slovenijom primati samo 80 zahtjeva za azilom dnevno, a na svoj teritorij će puštati dnevno do 3200 osoba, koje izraze namjeru da će zatražiti azil u nekoj od susjednih država.

Slijedom toga, slovenska vlada je u četvrtak objavila da će pojačati nadzor na schengenskoj granici s Hrvatskom. Prema toj odluci, Slovenija će vraćati migrante koji ne ispunjavaju uvjete za ulazak i koji nisu zatražili azil. Ministrica unutarnjih poslova Vesne Gyorkos Žnidar je najavila da će Slovenija primati migrante u okviru kvota koje je uvela Austrija.

CROATIA-SLOVENIA-EUROPE-MIGRANTS

Bugarska šalje vojsku na granicu

Bugarski parlament dopustio je danas raspoređivanje vojske na svojim granicama radi suočavanja s priljevom migranata u toj zemlji koja dijeli 260 kilometara kopnene granice s Turskom. Vojska koja je dosad služila kao logistička podrška mogla bi patrolirati uz policiju, po zakonu usvojenom velikom većinom od 156 glasova na 240. Bugarska je već rasporedila više od 1000 policajaca za čuvanje granice s Turskom, koja se duž 30 kilometara sastoji od žičane ograde.

Grčki ministar za migracije Janis Muzalas upozorio je da će zatvaranje granica na Balkanu izazvati “veliku humanitarnu krizu” u njegovoj zemlji i da neće zaustaviti val migranata. U razgovoru za njemački dnevnik Handelsblatt, ministar je istaknuo da je jedini način da se zaustavi dolazak izbjeglica okončanje rata u Siriji.

EU se zatvara?

Podsjetimo, srpski mediji danas su objavili, pozivajući se na neslužbene izvore iz Bruxellesa, kako će EU uskoro zatvoriti svoje granice za sve izbjeglice, a navodno su saznali i konkretan datum kada bi se to moglo dogoditi.

 

Povratak na Net.hr