POZIV NA ODGOVORNOST

ŠEFICA UDRUGE LIJEČNIKA: ‘Impresivan broj zdravstvenih radnika ispao je iz pogona zbog zaraze, pacijenti taje da su kontakti oboljelih’

‘Negdje nemate koga staviti na to radno mjesto u bolnici’

Do proboja koronavirusa u zdravstveni sustav došlo je u svim bolnicama pa su se zarazili zaposlenici bolničkih odjela. Dakle, zaraženi su i liječnici, medicinske sestre te ostali medicinski djelatnici kao i čistačice. O tome je danas za HRT govorila Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge liječnika.

“Svakodnevno iz sata u sat dobivamo s različitih krajeva Hrvatske informacije u Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika o tome koliko je liječnika ispalo iz pogona. Radi se o doista impresivnim brojkama”, rekla je Šmit za HRT.

IZVANREDNI SASTANAK: Capak: ‘Onakve kolone prema Mirogojskoj su nedopustive, otvorit ćemo još COVID ambulanti’

Za sada ‘krpaju’ situaciju

Upitana koji bi bio kritični trenutak za naše bolnice i koji su maksimumi koje može podnijeti, Šmit odgovara da ako se nastavi trend pozitivnih nalaza, da će tada kroz tjedan-dva biti popunjeni raspoloživi kapaciteti. Naravno, u slučaju ako se ne pronađu novi. Dodala je da se na tragu rješenja radi.

“Još uvijek za sada koliko-toliko krpamo situaciju, (…) ali to nisu trajnija rješenja”, rekla je.

EPIDEMIOLOG KOLARIĆ: ‘Umorni ste od mjera? Kojih mjera? Medicinske sestre su po četiri sata u skafanderima…’

Velik broj zdravstvenih radnika izvan pogona

Ova liječnica inače radi u sisačkoj bolnici te kaže da je velik broj zdravstvenih djelatnika “ispao iz pogona zbog zaraze ili mjera izolacije”.

“Sve ono što može pričekati, što nije od životne ugroze za pacijenta, to smo u ovom trenutku u nekim mjestima, odnosno u nekim bolnicama i na nekim radilištima morali privremeno obustaviti jer jednostavno nemate koga staviti na to radno mjesto”, rekla je predsjednica Hrvatske udruge liječnika.

Šmit je upozorila da mnogi pacijenti prešućuju kontakte s oboljelima ili potencijalno oboljelima. Kaže da može pretpostaviti da se ljudi boje da će ih se drugačije tretirati u zdravstvenom sustavu pa je poručila da moramo biti iskreni i ponašati se odgovorno.

OŠTRA REAKCIJA IZ KOHOM-A: ‘Hoćete li vi gospodo Beroš i Capak, preuzeti odgovornost za pacijente. Nije na nama da vas učimo vaš posao’

O obustavi lijekova: ‘Apeliram na zdrav razum svih sudionika situacije’

Veledrogije su najavile obustavu lijekova bolnicama i ljekarnama zbog dugovanja, što je Šmit komentirala “da bi bila totalna katastrofa da se u ovoj situaciji dogodi bilo kakva obustava lijekova ili potrošnog materijala bolnicama koje ionako grcaju u problemima”.

“Ne očekujem da će do toga doći i apeliram na zdravi razum svih sudionika u ovoj cijeloj situaciji”, rekla je liječnica Ivana Šmit za HRT.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr