ŠEFICA ODBORA ZA ZDRAVSTVO OPTUŽILA MINISTRA MARIĆA ZA NEDOSTATAK LIJEKOVA: / 'Platite račune i osigurajte ljudima pravo na liječenje'

Prozvala je Marića i da joj nije odgovorio na zastupničko pitanje iz studenog prošle godine, koje je bilo vezano za trošarine, pa ga je još jednom pozvala da joj odgovori

2.4.2021.
12:04
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac (SDP) upozorila je u petak da dva onkološka pacijenta jučer nisu mogla do svojih lijekova, za što je optužila ministra financija Zdravka Marića i njegov šestogodišnji odnos prema zdravstvu.

"Ministre, imamo dugogodišnji problem koji Vi konstantno gurate pod tepih. Sami tražite da se plate računi, poznat nam je Vaš stav prema ovršenima, nehuman i bešćutan, ali kada je u pitanju plaćanje računa lijekova, koje su naši građani davno potrošili, tada je stav sasvim drugačiji", poručuje Sabljar-Dračevac u priopćenju.

Pozvala je Marića da plati račune i time osigura građanima ustavno pravo na liječenje.

'Nemilosrdno se podižu trošarine'

Sabljar-Dračevac također upozorava da se nemilosrdno podižu trošarine, koje bi trebale biti preusmjerene prema zdravstvu, a završavaju "tko zna gdje".

"Kada ste nam 2019. godine najavljivali nove trošarine na bezalkoholna pića po udjelu šećera u njima, tvrdili ste da to radite zbog pozitivnog djelovanja na zdravlje djece. Pozivali ste se na zdravstvo kad ste revidirali trošarine na cigarete i alkoholna pića", naglasila je Sabljar-Dračevac.

Navodi članke 72. i 82. Zakona o zdravstvenom osiguranju, po kojima bi se od iznosa uplaćenih trošarina na duhanske proizvode u 2019.,od oko pet milijardi kuna 32 posto trebalo biti preusmjereno u zdravstvo.

'Gdje je nestala razlika?'

"Koliki je točan iznos tih sredstava ? Koliko je uplaćeno zdravstvu? Gdje je nestala razlika? Maliciozno puštate da se raspadne posljednje obilježje Ustavom garantirane socijalne države. Hvalili ste se suficitom u 2019.godine, a niste plaćali svoje obaveze prema zdravstvu, kao i prijašnjih godina, i tako već godinama", optužuje Sabljar-Dračevac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prozvala je Marića i da joj nije odgovorio na zastupničko pitanje iz studenog prošle godine, koje je bilo vezano za trošarine, pa ga je još jednom pozvala da joj odgovori.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali