SASTANAK U ZAGREBAČKOM HOLDINGU / Šef Sindikata ZET-a: Odricanje od božićnice ne dolazi u obzir

thumbnail

'Uprava Holdinga predložit će odricanje od nagradi u iznosu od 2500 kuna i božićnica u iznosu od 1250 kuna. Sindikati su jasno poručili da ne dolazi u obzir smanjivanje radničkih prava', kaže Dražen Jović

4.11.2021.
22:39
Play logo

Više od polovice konsolidiranog duga zagrebačke gradske uprave otpada na Zagrebački Holding. Ta tvrtka duguje ukupno 4.9 milijardi kuna pa je jedna od prvih koraka gradske vlasti bio sastanak s čelnicima 19 sindikalnih organizacija koje djeluju unutar Holdinga. O onome o čemu se na tom sastanku razgovaralo, za RTL Danas govorio je Dražen Jović, šef Sindikata ZET-a.

Jović smatra da je iz krize moguće izići bez otpuštanja radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KRIZNI SASTANAK U ZAGREBAČKOM HOLDINGU /

Uprava traži od zaposlenika da se odreknu božićnica i nagrada

Image
KRIZNI SASTANAK U ZAGREBAČKOM HOLDINGU /

Uprava traži od zaposlenika da se odreknu božićnica i nagrada

Manjak radnika, višak rukovoditelja

''Ali nije moguće izaći bez da se završi reorganizacija i sistematizacija radnih mjesta u Zagrebačkom holdingu i ostalim trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba, gdje ćemo pokazati da na određenim visoko plaćenim rukovodećima mjestima imamo viška zaposlenih", dodao je.

Jovć kaže kako u Holdingu kronično nedostake radnika poput čistača ulica ili vozača u javnom prijevozu, dok s druge strane postoji višak zaposlenih na rukovodećim mjestima.

Na sastanku je, navodno, uprava Holdinga predložila da se radnici solidarno, zbog dugova tvrtke, odreknu božićnica i novčanih nagrada. Jović kaže da to ne dolati u obzir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo je sastanak bio nestvaran u odnosu na jučerašnji koji smo imali s Tomaševićem gdje je garantirao poštivanje radničkih prava i odredbi kolektivnog ugovora, a na današnjem sastanku s Novakovićem je jedan od prvih upita i prijedloga bio da se idući tjedan sastane pregovarački odbor gdje će Uprava Holdinga predložiti odricanje od nagradi u iznosu od 2500 kuna i božićnica u iznosu od 1250 kuna. Sindikati su jasno poručili da ne dolazi u obzir smanjivanje radničkih prava", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena karte ZET-a morat će poskupjeti

Kazao je i da je odnos božićnica i nagrada koje dobivaju radnici minimalan naspram proračuna Holdinga.

"Ako govorimo o grupi Zagrebačkog Holdinga, govorimo o 30 milijuna kuna. kada znamo da je to 30 milijuna kuna u odnosu na proračun Holdinga od 4 milijarde kuna, pomalo i nestvarno zvuči da jedan od prvih poteza nove Uprave da se radnicima oduzme 30 milijuna kuna", kazao je Jović za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da se, prema neslužbenim informacijama, može očekivati poskupljenje usluga.

Play logo

"Cijene karata određuje vlasnik, Grad Zagreb, odnosno gradonačelnik. Moramo se dogovoriti želimo li da karte ostanu u prihvatljivim iznosima, a ne da se stalno manipulira s iznosom subvencije. Jednom govorimo da je ZET gubitaš i da mu treba ukinuti subvencije. Te subvencije su drugi naziv za izvršenje obveza usluga koje su radionici ZET-a pružali prema građanima. Konačnu cijenu će morati odrediti gradonačelnik, ali vjerujem da će morati u budućnosti doći do povećanja zbog poskupljenja naftnih derivata ako ostane situacija kakva je", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo