banner

TEŠKO STANJE U BOLNICAMA

ŠEF LIJEČNIČKE KOMORE: ‘U kritičnoj smo fazi, korona bi mogla postati vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj’

‘Od Domovinskog rata nismo imali situaciju da ljude smještamo u šatore’

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, danas se osobno uvjerio u teško stanje u Čakovcu i Varaždinu pa je gostujući na RTL-u Danas komentirao situaciju.

“Stanje u sjevernim hrvatskim županijama je izrazito teško, sama činjenica da se privremeno ili trajno pune šatori govori o stanju epidemije u Hrvatskoj. Od Domovinskog rata nismo imali situaciju da ljude smještamo u šatore. Ono što isto govori o stanju u sjevernim županijama jest činjenica da su oni na vrhu europske unije odnosno najlošije regije po epidemiološkim parametrima”, kazao je Luetić za RTL Danas.

KAKVO JE STANJE U ‘FRANU MIHALJEVIĆU’? Markotić: ‘Dolaze sve mlađi Covid pacijenti, imamo više mrtvih nego u prvom valu’

‘Ovim tempom, korona će biti vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj’

Dr. Luetić naglašava da je jasno da je Hrvatska u epidemiološkoj kritičnoj fazi te dodaje da u čakovečkoj bolnici nisu još u toj fazi. No, i dalje svjedoče svakodnevnom punjenju bolnice.

“Treba reći s obzirom na broj preminulih od koronavirusa da ako se ovaj tempo nastavi da će to koronavirus biti vodeći uzrok smrti na dnevnoj razini u Hrvatskoj”, rekao je šef HLK-a.

OVO JE NAŠE ZDRAVSTVO: Krov prokišnjava, pacijenti strahuju od urušavanja zidova, a osoblje se boji dirati prekidače

‘Strože mjere tražili smo početkom studenog’

“Što se tiče KB Dubrava svjedočimo tome da se svakodnevno otvaraju novi odijeli, gotovo svakodnevno se prima od 20 do 30 pacijenata. Sada smo popunili kapacitete od 450 ležajeva, a maksimum nam je oko 600, a kada to popunimo, morat će se tražiti alternativna rješenja. Svi mi koji radimo s covid pacijentima, a u kliničkoj medicini smo i po 20 i nešto godina, i dalje nismo navikli na ovoliko smrtnih ishoda”, naglasio je Luetić.

Kada su u pitanju strože mjere, Luetić kaže da su ih liječnici tražili već 2. studenog. “Od tada se broj oboljelih udvostručio, a broj onih na respiratoru utrostručio. Mjere treba hitno donijeti jer jedino s njima ćemo staviti epidemiju pod kontrolu”, rekao je Krešimir Luetić za RTL Danas.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

JAVIO SE ĐIKIĆ, KRITIZIRAO JE PLENKOVIĆA: ‘On je siguran među svojim političkim oponentima, a kad dođe pred virus skriva se iza drugih’

Povratak na Net.hr