'ČINI SE DA SMO NA VRHUNCU VALA' / Šef Kriznog stožera u Dubravi otkrio koji je najveći rizični faktor zbog kojih necijepljeni mladi umiru od korone: Svi koji umiru imaju isti problem

'Napravili smo analizu, ovi koji su cijepljeni imaju blaže kliničke slike, nekima je potreban kisik, no uglavnom ne završe na respiratoru', poručio je voditelj Kriznog stožera KB Dubrava

12.10.2021.
17:02
Zeljko Hladika/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Hrvatskoj je u utorak zabilježeno 1007 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na bolničkom liječenju nalazi se 870 pacijenata, od toga je na respiratoru 140 pacijenata. Preminule su i 24 osobe.

Infektolog Bruno Baršić, voditelj Kriznog stožera KB Dubrava za Index je kazao da smo na vrhuncu ovog vala pandemije te je otkrio da je situacija u toj bolnici "relativno podnošljiva", odnosno da nije ni približno dramatična kao što je bila prošle godine u ovo vrijeme.

Najznačajniji rizični faktor - pretilost

Baršić je istaknuo i to da od mlađih pacijenata koji su preminuli nitko nije bio cijepljen. "Jutros smo imali 48 pacijenata na covid-odjelu, 18 ih je na respiratoru. Imamo pritisak, ali nije panika kao lani. Mjesta ima i još uvijek sve pacijente normalno pokrivamo. Nije kao lani. Događa se da dođu i mlađi na odjel, primjerice imali smo ih koji su '84. godište.

Za mlađe je najveći rizični faktor debljina. Svi mlađi koji su umrli nisu bili cijepljeni i bili su pretili, u smislu patološke debljine. To je najznačajniji rizični faktor za teže obolijevanje mlađih pacijenata", kazao je dr. Baršić.

Vrhunac vala

Dodao je kako nitko od najtežih bolesnika iz jedinice intenzivnog liječenja nije cijepljen. "Govoreći o ovom zadnjem valu, koji je krenuo od kolovoza, od ukupnog broja svih hospitaliziranih, samo ih je 16 posto koji su bili cijepljeni bar jednom dozom, no ne znamo je li prošlo bar 14 dana od cjepiva. Napravili smo analizu, ovi koji su cijepljeni imaju blaže kliničke slike, nekima je potreban kisik, no uglavnom ne završe na respiratoru. Bilo je i slučajeva da su i cijepljeni umrli, a tu je riječ o starijoj populaciji, preko 80 godina starosti, koji cijepljenjem nisu razvili imunitet", rekao je.

Komentirao je i očekuju li dolaskom hladnijeg vremena veći pritisak na bolnički sustav, s obzirom da će ljudi provoditi više vremena u zatvorenim prostorima. "Upravo gledam krivulju i čini se da smo na vrhuncu vala, no nikad ne znate. Prema ovome sad vidim da je krivulja razvučenija, duže nam traje taj vrhunac, nemamo nagle poraste kad gledate udio hospitaliziranih među aktivnim slučajevima zaraze. Prema tome ipak je znatno blaža situacija nego lani", zaključio je infektolog Baršić.

Možda će te zanimati

'TO JE STAJALO ŽIVOTA NEKOLIKO TISUĆA LJUDI' /

Šprajc očitao bukvicu Berošu zbog Lauca: 'Šteta što ministru moramo pokvariti ovako glupu izliku za tako smrtno ozbiljnu stvar'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali