ALARMANTNO STANJE

KOVAČIĆ DRAMATIČNO ZAVAPIO: ‘Ili Europsko prvenstvo u nogometu ili plaće zaposlenika na HRT-u’

Financijsko stanje na Hrvatskoj televiziji izrazito je loše. Izjavio je to u utorak na sjednici Programskog vijeća v.d. ravnatelja Siniša Kovačić ističući kako se na svakodnevnoj bazi pojavljuju neplanirani računi, a među njima i onaj za Europsko prvenstvo u nogometu zbog kojeg su bile upitne plaće zaposlenika. Također je kazao kako su zatražili odobrenje za kredit kako bi mogli podmiriti troškove dobavljača.

Rebalans Programa rada za 2016. godinu Hrvatske televizije dobio je zeleno svjetlo Programskog vijeća pa će se tako izdvajanja za program ove godine povećati s 339 na 344 milijuna kuna, piše Tportal.

Prema navodima vršitelja dužnosti ravnatelja Siniše Kovačića, dodatni novac neće značiti povećanje nego smanjenje ulaganja u program do kraja godine, jer se njime planiraju pokriti određeni projekti i pristigli računi za koje se nije znalo. Kovačić je naglasio da je financijska situacija izrazito loša te da HRT ima 318 milijuna kuna dugoročnih kredita.

ZA ‘BALKANSKU KUHINJU’ MILIJUN KUNA: Otkriveno što je sve bivši šef HRT-a Radman potpisao par dana prije smjene

“Tražili smo od Nadzornog odbora (NO) HRT-a odobrenje za podizanje kredita od 80 milijuna kuna kako bismo mogli pokriti 113 milijuna kuna neplaćenih obveza prema dobavljačima”, kazao je Kovačić dodavši da je ovo tek prvi rebalans Programa rada za 2016. za stabilizaciju kuće. Također je naznačio da se neplanirani računi pojavljuju svakodnevno, a da se među njima pojavila i obveza prema EBU-u od 19 milijuna kuna za Europsko nogometno prvenstvo.

‘1,4 milijarde koje godišnje ubiremo ne ostaju u cijelosti samo nama’

“Trebali smo to platiti do kraja travnja. Bilo je – hoćemo li gledateljima uskratiti EP ili nećemo isplatiti plaće zaposlenicima. Mislim da nas više ne bi bilo da smo to napravili. Srećom, s EBU-om smo našli zajednički jezik za otplatu tog troška. Ne želim da netko pomisli kako mi imamo novca koji ne želimo uložiti u program”, kazao je Kovačić potom pojašnjavajući kolegama da iz 1,4 milijarde kuna koje HRT ubire tijekom godine dio novca odlazi na porez državi te plaćanja OIV-u, HAVC-u, ZAMP-u i Fondu za pluralizam.

Predsjednik Programskog vijeća Bruno Kragić predložio je da se izmijeni ugovor s Vladom ako se program ne može realizirati, dok je Ritz dodala da ugovor istječe dogodine i da 70 posto njegovih dijelova neće biti ostvareno.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr