Sedam Hrvata u lovu na plaću od četvrt milijuna eura godišnje

Hrvatska će od 1. srpnja imati pravo na imenovanje sudaca u Sud Europske unije (CJEU) smješten u Luksemburgu.

2.1.2013.
9:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ovaj sud po nazivu često miješaju s Europskim sudom u Strasbourgu, međutim, radi se o instituciji smještenoj u Luksemburgu, a koja se sastoji od tri suda - Suda pravde EU (Court of Justice), Općeg suda (General Court) te Službeničkog suda (Civil Service Tribunal).

Za prvi su do 24. prosinca kada je završio natječaj Ministarstva pravosuđa, stigle četiri prijave, a za Opći sud tri prijave, piše Novi list.

Osnovna dva kriterija kažu da kandidat za suca mora biti hrvatski državljanin i dobro poznavati francuski jezik. Za suca prvog suda nužno je imati i najmanje 20 godina radnog iskustva u pravu, a za Opći je potrebno raditi u struci bar 12 godina.

A nakon toga slijedi intervju pred sedmeročlanim panelom sudaca, koji hladno mogu odbiti kandidata potvrđenog od države pogotovo ako ocijeni da ne nije upoznat s pravnom stečevinom EU.

Uspije li doći do prestižnog mjesta, sudac će sa svim dodacima imati bruto plaću oko 250 tisuća eura godišnje. Prijave su trebale biti poslane do Badnjaka, a provjerava se je li koja prijava "zaglavila" u pošti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali