ZBOG ĆIRILICE

SDSS ODGOVORIO PENAVI: ‘On kolektivizira krivicu svih Srba u gradu Vukovaru, to ne možemo prihvatiti’

Iz vukovarskog SDSS-a upozoravaju kako gradonačelnik Ivan Penava nepriznavanjem odluke Ustavnog suda o ćirilici kolektivizira krivnju svih Srba u Vukovaru

Iz vukovarskog SDSS-a u ponedjeljak su priopćili kako se nitko se ne bi smio postaviti iznad Ustavnog suda, da se srpska manjinska zajednica ne odriče Ustavom zajamčenih prava, a za jučerašnju izjavu gradonačelnika Ivane Penave istaknuli su da on kolektivizira krivnju svih Srba u Vukovaru, što nikako ne mogu prihvatiti. Reagirajući na izjave vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave na jučerašnjoj konferenciji za novinare u vezi s odlukom Ustavnog suda o službenoj uporabi jezika i pisma srpske nacionalne manjine u Vukovaru istaknuli su da se nitko ne bi trebao postaviti iznad Ustavnog suda.

“Izjava gradonačelnika Penave da ne priznaje odluku Ustavnog suda i da još nije došlo vrijeme za provođenje kolektivnog prava, nego kolektivizira krivicu svih Srba u gradu Vukovaru, to je ono što mi nikako ne možemo prihvatiti”, navode iz SDSS-a i dodaju kako je odluka Ustavnog suda jasna kao i tumačenja i preporuke predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića.

PENAVA PROTIV ODLUKE USTAVNOG SUDA O ĆIRILICI: ‘Prvo se treba riješiti pitanje pravde za žrtve rata, a tek nakon toga ostala prava’

Slobodna volja manjine

U vukovarskom SDSS-u smatraju kako se nitko ne bi trebao postaviti iznad Ustavnog suda i njegovih odluka, a ako gradonačelnik to hoće i može, to je njegova stvar.

“Mi se ne odričemo Ustavom zajamčenih prava i očekujemo da se provode u skladu sa zakonom. Kada je u pitanju konzumiranje istih prava, to treba ostaviti na slobodnu volju manjine, a ne da o tome odlučuje većina”, ističe se u priopćenju vukovarskoga SDSS-a koje je potpisao predsjednik te organizacije Srđan Kolar.

PENAVA KAŽE DA JE RAZGOVARAO S PLENKOVIĆEM, ALI TVRDI: ‘Moram reći da se bojim, jako bojim novih nereda u Vukovaru’

Zakon ne smije stvarati teškoće

Na konferenciji za novinare u nedjelju vukovarski gradonačelnik Ivan Penava je rekao kako “situacija u Vukovaru nije i neće biti zrela za iskorake u bilo kojem smjeru koji će značiti nadograđivanje ljudskih prava”. Poručio je kako se najprije trebaju riješiti prava ratnih stradalnika iz 1991. godine, a zatim na red mogu doći i prava ostalih.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je prošli tjedan na konferenciji za novinare kako se vijećnicima srpske nacionalne manjine u vukovarskome Gradskom vijeću moraju osigurati jednaki uvjeti kao vijećnicima hrvatske narodnosti te da pripadnicima nacionalnih manjina zakon ne smije stvarati teškoće u uporabi njihova jezika i pisma. Vukovarskim vlastima je poručio kako očekuje da provedu odluku Ustavnog suda o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina kojom je određeno da se prava srpske nacionalne manjine u tom gradu moraju unaprijediti.

ŠEPAROVIĆ ODGOVORIO PENAVI OKO ĆIRILICE: ‘On je dužan slušati Ustavni sud. Nećemo u Vukovar slati policiju, ali…’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr