Play ponuda

JESEN DONOSI PROBLEME / SDP traži osnivanje Nacionalnog savjeta za borbu protiv energetske krize: 'Hrvatska je na začelju kolone'

Image
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Dončić je rekao da Hrvatska ima dobru energetsku infrastrukturu i mogućnost njena širenja, ali i dvije kompanije, Inu i HEP, koje, rekao je, nažalost, nisu izrasle u energetske kompanije koje bi i građanima i poduzetnicima pružale puno veći zaštitni kišobran i protiv inflacije i protiv rapidnog porasta cijena energenata

20.7.2022.
13:03
Patrik Macek / Pixsell
Play ponuda

Potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Siniša Hajdaš Dončić u srijedu je izvijestio da su u saborsku proceduru uputili zahtjev za osnivanjem Nacionalnog savjeta za energetiku i energetsku tranziciju RH kako bi se aktivirali obnovljivi izvori energije, a građanima pomoglo u energetskoj krizi.

Taj prijedlog je, kaže Dončić, ruka HDZ-u i svim drugim strankama jer infrastruktura i energetika nemaju stranački prizvuk. "To je hrvatsko javno dobro i hrvatski nacionalni interes", poručio je Hajdaš Dončić na konferenciji za novinare, naglasivši da je po pitanju energetike potreban nacionalni konsenzus.

Pojasnio je da zbog rastuće energetske krize i devijacije u dobavnim pravcima, "ali i sramežljivog provođenja nekih energetskih politika" predlažu osnivanje nadstranačkog Nacionalnog savjeta koji bi, uz parlamentarne zastupnike, uključio i stručnjake i znanstvenike i koji se ne bi vodio uskim partikularnim stranačkim interesima jer smatramo da je energetika iznad svih političkih stranaka. 

Dončić je rekao da Hrvatska ima dobru energetsku infrastrukturu i mogućnost njena širenja, ali i dvije kompanije, Inu i HEP, koje, rekao je, nažalost, nisu izrasle u energetske kompanije koje bi i građanima i poduzetnicima pružale puno veći zaštitni kišobran i protiv inflacije i protiv rapidnog porasta cijena energenata.

Iako i Vlada i Predsjednik imaju svoje savjete za energetiku, bitno je da takav ima i Sabor kako bi se izbjeglo stranačko etiketiranje jer mnogi stručnjaci koji bi mogli dati kvalitetan doprinos upravo zaziru od vezanja uz stranku, poručio je Hajdaš Dončić.

Smanjenje poreza na kupnju solarnih sustava i štednju energije

Njegov stranački kolega i bivši ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović kazao je da ne žele osnivati samo još jednu komisiju ili odbor da bi imali sami sebi svrhu nego žele naglasiti da je upravljanje energijom prvoklasno ekonomsko i socijalno pitanje jer naši građani to osjete kroz porast cijene energije i, posljedično, ogromni porast cijena živežnih namirnica.

"Cilj nam je potaknuti Vladu da kroz Nacionalni savjet, koji će biti lišen stranačkih boja, postavljamo okvire i rušimo barijere da se obnovljivi izvori energije i prirodni resursi iskoriste što je više moguće jer je Hrvatska danas na začelju kolone u Europi što se tiče korištenja sunčeve energije. Na 24. smo mjestu, a po prirodnim potencijalima i insolaciji smo među prvih pet država članica EU-a, što znači da nedostaje menadžmenta u upravljanju državom", upozorio je Zmajlović.

Među inicijativama SDP-a je i da se sustavi poticaja olakšaju i budu brži i efikasniji te da se smanji PDV na kupovinu solarnih sustava kako bi ih građani mogli povoljnije montirati, kazao je, dodavši da je u svibnju i Europska komisija tražila jačanje obnovljivih izvora energije i osigurala sredstva za to, na što hrvatska Vlada još nije odgovorila iako bi, istaknuo je, to građanima bitno smanjilo životne troškove.

Image
HRVATSKA NA UDARU INFLACIJE /

Kilogram kruha i do šokantnih 50 kuna! Proizvođači otkrili zbog čega divljaju cijene: 'Sve nam je skuplje...'

Image
HRVATSKA NA UDARU INFLACIJE /

Kilogram kruha i do šokantnih 50 kuna! Proizvođači otkrili zbog čega divljaju cijene: 'Sve nam je skuplje...'

U dokumentu koji su pustili u proceduru traži se da se pod hitno počne sa štednjom energije, a kao cilj ističe se potpuni prelazak na obnovljive izvore, povećanje razine investicija HEP-a i Ine, ali i poticanje građana na ugrađivanje solara.

Prema prijedlogu, predsjednik bi bio iz redova oporbe, potpredsjednik iz vladajućih, po uzoru na Antikorupcijsko vijeće, a mandat bi im trajao koliko i saziv Sabora. Odgovor vladajućih SDP-ovci čekaju u jesen kada Sabor počne novo zasjedanje. 

Play ponuda
Play ponuda