Play ponuda

SDP SLAVI 30 OBLJETNICU: / 'Od devedesetih je stranka važna za Hrvatsku, sudjelovali smo u svim najvažnijim odlukama'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
2.11.2020.
13:45
Goran Stanzl/PIXSELL
Play ponuda

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras izjavio je u ponedjeljak, u povodu 30. obljetnice SDP-a, da je ta stranka konstanta posljednjih 30 godina te da je sudjelovala u svim najvažnijim odlukama za Hrvatsku.

"SDP je bio jako važan za Hrvatsku od devedesetih godina. To je stranka koja je sudjelovala u svim najvažnijim odlukama za Hrvatsku, od osamostaljenja do otvaranja prema Europskoj uniji i svijetu", rekao je Maras uoči obilježavanja 30. obljetnice SDP-a.

Image
GRBIN POSTAO ŠEF KLUBA ZASTUPNIKA SDP-A PA ODMAH PROZVAO CAPAKA: /

'Nemojte se zezati, zna se tko može naložiti samoizolaciju'

Image
GRBIN POSTAO ŠEF KLUBA ZASTUPNIKA SDP-A PA ODMAH PROZVAO CAPAKA: /

'Nemojte se zezati, zna se tko može naložiti samoizolaciju'

'Rejting stranke nije presudan'

SDP je konstanta i oslonac građanima Hrvatske u posljednjih 30 godina i zato je vrlo važno da taj oslonac nastavi biti i da pokuša napraviti što više može kako bi bio korektiv trenutnoj Vladi. Maras je rekao da je u SDP ušao 1997. ponesen time da želi mijenjati hrvatsko društvo i da se bori za osnovne postulate stranke te dodao da se u stranku upisao zbog prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana. Poručio je da rejting stranke nije presudan u njezinom djelovanju te podsjetio da je SDP-ov rejting u prošlosti bio i manji nego što je sada.

"Bitno je da se SDP pokuša nametnuti i izboriti za one osnovne ciljeve koje zastupa, a to su pravda, jednakost, solidarnost, prosperitet, napredak društva i na tome trebamo raditi i dalje. SDP će biti tu i u narednom razdoblju i borit će se za naše građane", rekao je Maras.

'SDP je uvijek bio socijaldemokratska stranka'

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je SDP uvijek bilo socijaldemokratska stranka.

"Kao takav je nastao i takvu politiku vodi proteklih 30 godina. Nažalost, okolnosti su bile takve da je SDP preuzimao odgovornost za Hrvatsku uvijek u trenucima kad je ona bila u velikoj krizi i kada je trebalo poduzimati mjere koje možda i nisu bile spojive sa socijaldemokracijom, ali to je uvijek činjeno u kontekstu boljitka Hrvatske", ocijenio je.

Kao najbolje razdoblje stranke pamti prvu pobjedu na parlamentarnim izborima i teško razdoblje prije toga kada je malo članova gradilo stranku u čiju je budućnost malo tko vjerovao.

"S takvom politikom uspjeli smo izgraditi SDP koji je pobijedio na prvim parlamentarnim izborima i koji je bitno preokrenuo procese u Hrvatskoj u mnogim segmentima", rekao je Obersnel te kao gradonačelnik posebno istaknuo proces decentralizacije.

Ocijenio je da u tom procesu nema ozbiljnih pomaka osim onoga što je napravila Račanova Vlada te da se sada "bezočna prevara i manipulacija s određenim zakonima" pokušava prikazati kao decentralizacija Hrvatske. "Nismo to zaslužili nakon 20 godina", poručio je Obersnel.

'Teško će se moći ponoviti 2000. godina'

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da je pobjeda na parlamentarnim izborima 2000. najviše ostavila dojam na njega u proteklih 30 godina.

"Teško će se moći ponoviti 2000. godina. Ipak je, kada je ogromnom većinom dato povjerenje SDP-u s koalicijskim partnerima da vodi državu i gdje nas je tada Vlada Ivice Račana izvukla iz te samoizolacije, gdje su nas sve europske zemlje izolirale i da smo vraćali zemlju iz krize", naveo je Kolar.

Podsjetio je i da je Račanova Vlada imala najveći rast BDP-a od svih Vlada do sada i da je postojao niz sjajnih poteza koji su potakli neophodne promjene u Hrvatskoj.

"Po meni je vječna šteta što su zapravo sukobi unutar koalicije doveli do toga da ta Vlada nije ponovila mandat. Vjerujem da bi mnoge stvari u Hrvatskoj bile drugačije, ali drugačije na bolje, a ne na loše", poručio je Kolar.

'Imamo dovoljno vremena da pokažemo dosljednost'

Vezano za nadolazeće lokalne izbore i večerašnjeg sastanka zagrebačke oporbe oko izlaska na izbore, Maras je rekao da SDP u Zagrebu želi nastupiti zajedno, kao dio onih progresivnih snaga koje žele mijenjati Zagreb. Danas je prvi od sastanka i pokazuje da su otvoreni za razgovor, da vode računa o Zagrebu i da žele promjene, dodao je.

"Kandidat treba biti onaj koji može najbolje svojim iskustvom i znanjem obaviti taj posao", poručio je Maras.

Obersnel smatra da se, bez obzira na probleme s kojima se SDP susreo na zadnjim parlamentarnim izborima, pokazalo da SDP ima svoje biračko tijelo te da novo vodstvo stranke ima vremena dovoljno vremena da pokaže dosljednost.

Dodao je da prije svega treba voditi računa o interesima građana te da, ako u nekoj sredini nemaju istaknutog vlastitog člana, "nema ništa protiv" da u toj situaciji SDP podrži nekog tko nije član SDP-a, a prihvaća osnovna načela socijaldemokracije.

'Bitno je svugdje izaći sa svojim kandidatima'

Kolar je istaknuo da je velika šansa da se SDP konsolidira do izbora i da SDP izađe sa sjajnim kandidatima koji će dobiti povjerenje ljudi na prostorima u kojima žive. Od kolegica i kolega načelnik,a gradonačelnika i župana očekuje da ponove svoj mandat.

"Za veliku stranku kao što je SDP, bitno je da u svim županijama i velikim gradovima izađe sa svojim kandidatom, a u ostalim dijelovima Hrvatske, ako stranke koje su lijevo orijentirane, a imaju boljeg kandidata od nas, da se podrži taj kandidat", ocijenio je Kolar.

Play ponuda
Play ponuda