BROD KOJI TONE

SDP SE NE MIRI S BRUTALNOM STVARNOŠĆU: ‘Mi smo duplo jači od Živog zida, a ova nova anketa je Plenkovićeva prijevara’

Ne treba omalovažavati popularnost Živog zida, naglašava Fabijanić ali, dodaje, to nije realno stanje

Najnovije istraživanje o popularnosti političkih stranka agencije Ipsos, po kojem je SDP na mjestu najjače oporbene stranke pretekao Živi zid, SDP-ovci relativiziraju tvrdeći kako neka druga istraživanja pokazuju potpuno drugačiju sliku, odnosno da je SDP po podršci dvostruko jači od Živog zida.

Po mjesečnom istraživanju Crobarometra, koje je provela agencija Ipsos od 1. do 20. prosinca 2018. među 982 punoljetna građana, Živi zid je pretekao SDP za 0,1 postotni bod. HDZ je i dalje najjača stanka s potporom od 28,9 posto ispitanika, Živi zid osvaja 14,9 posto, a SDP 14,8 posto, s tim da maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

“Isto je bilo i s Orahom”

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Erik Fabijanić ističe da sve ovisi o metodologiji po kojoj je rađena anketa, a neke druge ankete pokazuju sasvim drukčiju sliku.

“Anketa je rađena tako kako je rađena, po metodologiji po kojoj je rađena, sve ovisi što se želi gledati u cijeloj toj priči”, izjavio je Fabijanić za Hinu ustvrdivši da, primjerice, anketa koju je provela jedna slovenska agencija pokazuje sasvim drugačije podatke. Po toj anketi, kaže, SDP zaostaje za HDZ-om 7 postotnih bodova, a u odnosu na Živi zid je dvostruko jači.

Fabijanić podsjeća i na situaciju iz 2014. kada je ORAH po anketama pretekao SDP da bi se potom “rasplinuo kao balon od sapunice”.

Ne treba omalovažavati popularnost Živog zida, naglašava Fabijanić ali, dodaje, to nije realno stanje. Smatra da bi SDP trebao malo više raditi na svojem rejtingu. “To ipak pokazuje stanje nezadovoljstva kod građana i biračkog tijela. Treba više raditi, a manje se opterećivati anketama”, poručio je.

Vukas: ‘Plenković opet laže i manipulira’

Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas najnoviju anketu Ipsosa o rejtingu stranaka na svojem Facebook profilu nazvao je “još jednom Plenkovićevom prijevarom”.

“Plenkovićeva tvornica laži nastavlja s proizvodnjom. Otkrili smo veliku aferu. Još jednu prijevaru u režiji Plenkovića i HDZ-a i to nakon što je lagao da će vratiti INA-u u hrvatske ruke, nakon što je lagao da neće dopustiti zatvaranje sisačke rafinerije, nakon što je lagao da nije umiješan u aferu Borg, nakon što je lagao da nema veze s kupnjom zastupnika u Saboru, nakon što je lagao da odabrani avioni koštaju 500 milijuna eura, nakon što je lagao da se obavještajni sustavne koristi za obračun unutar HDZ-a sada opet laže i manipulira i to po pitanju istraživanja rejtinga stranaka”, napisao je Vukas.

Također je napao agenciju Ipsos puls. “Ta ista agencija osim istraživanja rejtinga stranaka radi i razna istraživanja za potrebe Vlade, ministarstava, državnih agencija i javnih poduzeća. Dakle, u pitanju je očiti sukob interesa. Najnovije lažno istraživanje koje je ova agencija objavila kaže da je Živi zid prestigao SDP i to je Plenkoviću i dotičnoj agenciji bio cilj, to je bio njihov dogovor kako bi rušili SDP”, objavio je Vukas.

SDP sve češće osim istaknutih članova, poput osmero saborskih zastupnika, napuštaju i manje poznati pojedinci. U zadnjih tjedan dana stranačku iskaznicu SDP-u vratila su dvojica članova Glavnog odbora stranke – Darko Vrdoljak, koji je bio vijećnik u zadarskom Gradskom vijeću, i Damir Vučak, koji je bio član Predsjedništva SDP-a Šibensko-kninske županije.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr