PONUDILI AMANDMANE

SDP PROTIV VLADINOG PAKETA: Bernardić: ‘Ovo je Krampus reforma, donosi šibu najugroženijima!’

Saborski klub SDP-a u četvrtak je predstavio šest amandmana na prijedlog paketa zakona porezne reforme, koju je čelnik SDP-a Davor Bernardić nazvao “krampus reformom”, ističući kako se time nastoji ublažiti porezni udar vladajućih na najugroženije slojeve društva.

OVO JE POREZNA REFORMA: Najniža stopa PDV-a za kruh, mlijeko, lijekove i knjige, ali su se zato ostvarili strahovi hrvatskih ugostitelja

Klub SDP-a na konferenciji za novinare predstavio je amandmane na zakonske prijedloge kojima traži da se ugostiteljima ne povećava stopa PDV-a s 13 na 25 posto, zatim oslobađanje od PDV-a dadilja-poduzetnica, kao i da se ne uvodi porez na kupnju prve nekretnine i honorare umjetnicima.

Težak udarac i lokalnim samoupravama

Bernardić je upozorio da će predložena porezna reforma zadati težak udarac i lokalnim samoupravama.

“Ovo je ‘Krampus reforma’ koja donosi šibu najugroženijim skupinama stanovništva, mladima, umjetnicima i lokalnim samoupravama koje gube dvije milijarde kuna”, upozorio je Bernardić.

Izrazio je čuđenje što se nitko iz udruge gradova tome ne suprotstavlja, uključujući i inače velike zaštitnike lokalnih sredina.

“Nisu se usudili pustiti glas o tome kako će njihove općine i gradovi odgovoriti na smanjenje kvalitete života. Manje će biti za vrtiće, manje za škole, manje za ceste. Sve zbog ove reforme koja će zaštiti one koji imaju najviše”, rekao je Bernardić najavljujući amandmane kojima SDP želi zaštititi najugroženije stanovnike, ali i ugostitelje kojima se diže PDV.

“Mi smo socijaldemokrati i zalagat ćemo se da oni koji imaju više i plaćaju više poreza”, rekao je Branko Grčić istaknuvši da će SDP-ovi amandmani zaštititi “srednji sloj društva”.

POREZNA REFORMA: Novi porezi, zakoni, rasterećenja, poskupljenja…Sve što morate znati na jednom mjestu

Ako se stopa PDV-a za ugostiteljstvo ne zadrži na 13 posto, vladajući će ugroziti taj najjači i najpropulzivniji sektor gospodarstva, upozorio je Grčić.

U slučaju da njihov amandman ne bude prihvaćen, u SDP-u su pripremili i kompromisni prijedlog o zadržavanju 13-postotne stope PDV-a samo na pripremanje hrane i usluživanje čime bi se, ističe Grčić, pružila izravna podrška poljoprivrednom sektoru.

Vezano uz predložene izmjene poreza na dohodak,  SDP će predložiti da se zadrže tri stope oporezivanja od 12, 24 i 40 posto, koliko bi se oporezivale  plaće iznad 17.500 kuna.

Saša Đujić predstavio je amandman na uvođenje poreza na kupnju prve nekretnine, ustvrdivši kako je Vlada tim prijedlogom pokazala svoj odnos prema mladima.

“Odustali su od kurikularne reforme, od dara za novorođenče, a uvode porez na prvu nekretninu”, upozorio je Đujić i poručio da je “Vlada Mosta i HDZ-a protiv mladih”.

Nema promjena na čelu SDP-ova kluba

Na novinarsko pitanje hoće li Klub SDP-a podržati najavljeni Mostov prijedlog zakona kojim bi se ograničio rast plaća državnih dužnosnika, Bernardić nije izravno odgovorio poručivši tek da će SDP podržati sve dobre prijedloge, ali i da ne treba očekivati od SDP-a da bude “most pokraj Mosta”.

Bernardić je izvijestio kako unatoč provedenim unutarstranačkim izborima još nema promjena na čelu SDP-ova kluba, već će se o tome govoriti za destak dana, nakon što stranka održi izbornu konvenciju.

“Kao predsjednik SDP-a preuzeo sam aktivno vođenje kluba, a za desetak dana donijet ćemo druge odluke”, rekao je Bernardić.

POREZNA REFORMA PLAĆE DIŽE I ZASTUPNICIMA! S takvom povišicom mogu izostati i petkom!

Povratak na Net.hr