SDP PROTIV VLADINOG PAKETA: / Bernardić: 'Ovo je Krampus reforma, donosi šibu najugroženijima!'

1.12.2016.
14:54
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

OVO JE POREZNA REFORMA: Najniža stopa PDV-a za kruh, mlijeko, lijekove i knjige, ali su se zato ostvarili strahovi hrvatskih ugostitelja

Klub SDP-a na konferenciji za novinare predstavio je amandmane na zakonske prijedloge kojima traži da se ugostiteljima ne povećava stopa PDV-a s 13 na 25 posto, zatim oslobađanje od PDV-a dadilja-poduzetnica, kao i da se ne uvodi porez na kupnju prve nekretnine i honorare umjetnicima.

Težak udarac i lokalnim samoupravama

Bernardić je upozorio da će predložena porezna reforma zadati težak udarac i lokalnim samoupravama.

"Ovo je 'Krampus reforma' koja donosi šibu najugroženijim skupinama stanovništva, mladima, umjetnicima i lokalnim samoupravama koje gube dvije milijarde kuna", upozorio je Bernardić.

Izrazio je čuđenje što se nitko iz udruge gradova tome ne suprotstavlja, uključujući i inače velike zaštitnike lokalnih sredina.

"Nisu se usudili pustiti glas o tome kako će njihove općine i gradovi odgovoriti na smanjenje kvalitete života. Manje će biti za vrtiće, manje za škole, manje za ceste. Sve zbog ove reforme koja će zaštiti one koji imaju najviše", rekao je Bernardić najavljujući amandmane kojima SDP želi zaštititi najugroženije stanovnike, ali i ugostitelje kojima se diže PDV.

"Mi smo socijaldemokrati i zalagat ćemo se da oni koji imaju više i plaćaju više poreza", rekao je Branko Grčić istaknuvši da će SDP-ovi amandmani zaštititi "srednji sloj društva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako se stopa PDV-a za ugostiteljstvo ne zadrži na 13 posto, vladajući će ugroziti taj najjači i najpropulzivniji sektor gospodarstva, upozorio je Grčić.

U slučaju da njihov amandman ne bude prihvaćen, u SDP-u su pripremili i kompromisni prijedlog o zadržavanju 13-postotne stope PDV-a samo na pripremanje hrane i usluživanje čime bi se, ističe Grčić, pružila izravna podrška poljoprivrednom sektoru.

Vezano uz predložene izmjene poreza na dohodak, SDP će predložiti da se zadrže tri stope oporezivanja od 12, 24 i 40 posto, koliko bi se oporezivale plaće iznad 17.500 kuna.

Saša Đujić predstavio je amandman na uvođenje poreza na kupnju prve nekretnine, ustvrdivši kako je Vlada tim prijedlogom pokazala svoj odnos prema mladima.

"Odustali su od kurikularne reforme, od dara za novorođenče, a uvode porez na prvu nekretninu", upozorio je Đujić i poručio da je "Vlada Mosta i HDZ-a protiv mladih".

Nema promjena na čelu SDP-ova kluba

Na novinarsko pitanje hoće li Klub SDP-a podržati najavljeni Mostov prijedlog zakona kojim bi se ograničio rast plaća državnih dužnosnika, Bernardić nije izravno odgovorio poručivši tek da će SDP podržati sve dobre prijedloge, ali i da ne treba očekivati od SDP-a da bude "most pokraj Mosta".

Bernardić je izvijestio kako unatoč provedenim unutarstranačkim izborima još nema promjena na čelu SDP-ova kluba, već će se o tome govoriti za destak dana, nakon što stranka održi izbornu konvenciju.

"Kao predsjednik SDP-a preuzeo sam aktivno vođenje kluba, a za desetak dana donijet ćemo druge odluke", rekao je Bernardić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali