TRI NAČINA

SDP-ovci TVRDE DA IMAJU RECEPT ZA STOPIRANJE ISELJAVANJA: ‘Nitko u Hrvatskoj ne smije imati plaću manju od 3.000 kuna’

Zbog sve većeg broja iseljavanja mladih iz Hrvatske, SDP je sazvao konferenciju za medije na temu ‘Dostojanstven posao i dostojanstvena plaća, ključni elementi borbe protiv iseljavanja iz Hrvatske’, na kojoj su govorili Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, Gordan Maras, saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, Tanja Dalić, predsjednica savjeta za rad, zapošljavanje i socijalni dijalog SDP-a, i dr. Josip Tica, predsjednik savjeta za gospodarstvo SDP-a.

Na održanoj konferenciji za medije predsjednik SDP-a Davor Bernardić naglasio je kako će SDP ponuditi tri zakonska prijedloga kojima predlažu povećanje minimalne plaće, jačanje sigurnosti rada te poticanje zapošljavanja mladih.

‘To je naš zadatak, nemamo vremena čekati ovu Vladu koja kao da je odletjela u oblake. Imamo predsjednicu koja vidi da mladi odlaze i da nemaju nadu u dostojanstven život, a imamo i premijera, koji kao da živi u nekom svom izoliranom balonu i ne vidi pored zdravih očiju’, upozorio je Bernardić.

Poručio je kako će demografiju potaknuti veće plaće, stabilnost i normalno radno vrijeme.

‘Male su plaće, vlada nesigurnost radnog mjesta, nema poticaja za zapošljavanje mladih ljudi, SDP ne može čekati ovu Vladu, koja će se ići šminkati po Švedskoj dok mladi odlaze’, kazao je Bernardić i ponovio da nude set tri konkretne mjere za početak obnove Hrvatske: rast minimalne plaće – da dostigne u srednjem roku do 60 posto prosječne plaće, moramo uvesti pripravništvo za mlade kao stalni oblik osposobljavanja jer je ključno izmijeniti radno zakonodavstvo i poboljšati status mladih u Hrvatskoj.

Gordan Maras, Tanja Dalić, dr. Josip TicaFoto: Goran Stanzl/PIXSELL

‘Nitko u Hrvatskoj ne smije imati plaću manju od 3.000 kuna’, rekao je Gordan Maras istaknuvši da SDP predlaže stimuliranje zapošljavanja ljudi na neodređeno kroz oslobađanje plaćanja doprinosa.

Predsjednica Savjeta za rad, zapošljavanje i socijalni dijalog SDP-a Tanja Dalić upozorila je na “duha u boci” koji je pušten govreći o SOR-u – stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa, koji je trebao poslužiti samo kao interventna mjera u teškim trenucima, no danas je on gotovo svugdje.

Josip Trica,  predsjednik savjeta za gospodarstvo SDP-a, istaknuo je da je Hrvatska na zajedničkom europskom tržištu rada, ali da nismo atraktivni ni za naše građane pa je malo vjerojatno da ćemo privući druge iz drugih zemalja. Smatra da je je potrebno napraviti tako da Hrvatska može privući radnu snagu u svoju zemlju i zadržati je u zemlji.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr