PREDSTAVILI SU MODEL / SDP predlaže podjelu Hrvatske na šest izbornih jedinica: 'Njihove granice trebaju pratiti granice županija'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Opredijelili su se da temelj za broj zastupnika bude broj stanovnika, a ne birača

28.2.2023.
21:12
Dusko Jaramaz/Pixsell
Play logo

Predlažemo podjelu Hrvatske na šest izbornih jedinica, a njihove granice trebaju pratiti granice županija, rečeno je na predstavljanju SDP-ova modela izbornog sustava u utorak u Rijeci.

Predsjednik Savjeta za politički sustav SDP Hrvatske Vojko Obersnel na SDP-ovoj javnoj tribini je istaknuo da bi se u tim izbornim jedinicama birao različit broj zastupnika, ovisno o broju stanovnika. Tako bi se najviše zastupnika, 29, biralo u izbornoj jedinici koja bi, po SDP-ovu prijedlogu, obuhvaćala cijelu Dalmaciju. Najmanje, njih 18, biralo bi se u IJ koja obuhvaća Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Opredijelili smo se da temelj za broj zastupnika bude broj stanovnika, a ne birača, jer zastupnik predstavlja sve stanovnike, pa i maloljetne, a popis stanovništva je ujedno relevantniji od popisa birača, rekao je Obersnel.

Što je još u SDP-ovu prijedlogu?

U SDP-ovu prijedlogu izbornog sustava je uvođenje i drugog kandidata za preferencijalni izbor po listi, te smanjenje praga za preferencijalni izbor s 10 na pet posto.

SDP-ov zastupnik u Hrvatskom saboru Arsen Bauk rekao je da ova politička stranka smatra da izborni sustav mora zadovoljavati četiri temeljna načela da bi bio prihvatljiv. To su proporcionalni sustav, koji strankama donosi približno mandata koliko su osvojili glasova, potom relativno razmjerna regionalna zastupljenost, mogućnost preferencijskog biranja, čime se ostvaruje neposredniji utjecaj glasača na rezultate izbora. Posljednje načelo, koje je sad narušeno zbog neravnomjernog broja glasača po izbornim jedinicama, ostvarenje je da glasovi vrijede približno jednako u svim dijelovima zemlje, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Bauk je ustvrdio da je HDZ-u najbolje da prihvati ovaj SDP-ov prijedlog kao najlogičniji. Sva ostala rješenja s prebacivanjem dijelova sadašnjih izbornih jedinica u druge, zbog ujednačavanja broja birača, ili pak povećanje broja zastupnika, samo su petljanja, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

U uvodu je pozdrave uputio predsjednik riječkoga SDP-a i gradonačelnik Marko Filipović rekavši da je SDP ovaj prijedlog uputio u saborsku proceduru prije više od godine dana. Približavaju se 

BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo