NA RUKU PLENKOVIĆU

SDP OPTUŽUJE KOLINDU: ‘Opet postaje HDZ-ova službenica, za ovaj potez nema razloga’

Nakon što je predsjednica najavila kako će izbore najvjerojatnije raspisati 11. kolovoza, a iz njezina Ureda otkrili kako će odluka o raspisivanju najvjerojatnije biti 1. kolovoza, u SDP-u tvrde kako šefica države na ruku ide HDZ-u koji tako dobiva dodatna dva tjedna za sastavljanje većine u Saboru.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović parlamentarne izbore namjerava raspisati tako da njezina odluka na snagu stupi naknadno, vjerojatno 1. kolovoza. Potvrdili su to iz Ureda predsjednice za Novi list.

“Razlog je želja predsjednice da se predizborna kampanja ne poklopi s proslavom obljetnice Oluje i sinjskom Alkom, kao i godišnjim odmorima”, pojašnjavaju.

Izbori će uslijediti naravno ako do 15. srpnja, kad se raspušta Sabor, na Pantovčak nitko ne donese 76 potpisa zastupnika kako bi dobio mandat za sastavljanje Vlade. Kolinda Grabar-Kitarović još je u srijedu za N1 izjavila kako je sklona izbore raspisati za 11. rujna što je presedan jer će tako izbori prvi put u povijesti zemlje biti na zadnji mogući datum ustavnog roka.

Na ruku Andreju Plenkoviću

Svojom odlukom da izbore raspiše tek 1. kolovoza predsjednica, pak, ide na ruku HDZ-u. Naime, dvotjedni rok za predaju izbornih lista započet će u tom slučaju tek 2. kolovoza, a ne desetak dana ranije. U situaciji kad HDZ nema predsjednika i izabrat će ga 17. srpnja, u toj su stranci svakako zainteresirani da Andrej Plenković dobije potrebno vrijeme za dogovore o predizbornim koalicijama i kandidatima na njihovim listama. Predsjednica će, dakle, Plenkoviću omogućiti dva dodatna tjedna za taj posao.

PLENKOVIĆ PREDAO 35.000 POTPISA: ‘Volio bih da se još netko kandidira. Milijunske pozajmice HDZ-u? Tražit ću političku odgovornost’

Na Pantovčaku tvrde da takve tvrdnje ne stoje te da je predsjednica i prije nego što se znalo što će biti u HDZ-u najavila da će odvojiti kampanju od godišnjih odmora.

No, u SDP-u dakako ne dijele to mišljenje. “Predsjednica je opet postala HDZ-ova službenica. Prvo je bez ikakvog pravog razloga odlučila da će izbori biti tek 11. rujna, čime je išla na ruku HDZ-u koji je u dubokoj krizi. Sad će im još i olakšati izborne pripreme, čekajući s raspisivanjem izbora dok si ne izaberu predsjednika. To zaista nema smisla”, izjavio je jedan član Predsjedništva te stranke.

Povratak na Net.hr