KALKULIRANJE U ZAGREBU? / SDP bi mogao podržati Možemo! i bez koalicije: 'Oni su kao startup, trebaju se dokazati u izvršnoj vlasti'

Konačno je jasno i tko će u ime SDP-a pregovarati s Možemo!, s obzirom na to da je gradska organizacija raspuštena

4.6.2021.
10:16
Patrik Macek/PIXSELL

SDP će sigurno podržati Možemo! u Zagrebu, samo ostaje pitanje kako. Do sada je bilo upitno i tko bi o suradnji uopće trebao pregovarati obzirom na to da je gradska organizacija raspuštena.

Kako piše Novi list, nakon sastanka Predsjedništva stranke postalo je jasno kako je podijeljena. Dok jedni smatraju kako bi s Možemo! trebali potpisati i formalnu koaliciju,  dio članova Predsjedništva smatra kako bi trebali pustiti novu političku platformu da se dokaže u izvršnoj vlasti.

'Startup koji se tek treba dokazati'

Možemo!, koji okuplja niz organizacija, uspoređuju sa startupom, koji se tek treba pokazati u izvršnoj vlasti.  Zagreb će biti ogledalo za Možemo!, vidjet će se jesu li njihovi kapaciteti toliki da mogu napredovati i u ostatku Hrvatske, a za to će trebati najmanje godinu dana, smatraju.

U toj analogiji, SDP bi bio korporacija od čijeg izgrađenog branda birači imaju jasna očekivanja. Doduše, moglo bi se dodati da je u Zagrebu taj brend sve slabiji.

Ideju suradnje u kojoj SDP podržava odluke Možemo! u Skupštini, bez sudjelovanja u izvršnoj vlasti, dao je, donekle, naslutiti i Peđa Grbin kada je rekao da bi "SDP kao manji koalicijski partner morao slušati stavove onog koji je dobio veću potporu birača."

SDP prvo treba posložiti svoju stranku u Zagrebu

Koliko se može naslutiti od izjava čelnika inicijative kojoj u Zagrebu nedostaje tek jedna ruka za većinu u Skupštini, njima su oba oblika suradnje prihvatljiva. Najavili su kako je uobičajeno da partner dobije mjesto u Skupštini, ali i da se neće žuriti jer "će u koaliciju sa SDP-om ući temeljem programa u kojem će ključne stavke biti obvezujuće za obje stranke."

No u bilo kojem obliku suradnje prepreka mogu biti SDP-ovi unutarnji problemi, čija je gradska organizacija raspuštena, a očekuje se i revizija članstva.

Sređivanje situacije u SDP-u u interesu je i Možemo!, s obzirom na to da žele surađivati sa stabilnim partnerom.  Trenutno, pregovore u ime SDP-a u Zagrebu vodit će Peđa Grbin i Ivica Račan.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen