IZAŠAO IZ REMETINCA

POJAVILI SE NOVI DOKAZI KOJI INKRIMINIRAJU SAUCHU? ‘Inzistirao je na dnevnicama’

SDP-ov saborski zastupnik i bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Tomislav Saucha, izašao je oko 18,30 sati iz istražnog zatvora u Remetincu gdje je bio od prošlog petka.

Ispred zatvora ga je dočekala supruga Ivana Saucha koja mu je ujedno i odvjetnica. Saucha nije htio davati izjave novinarima, već je samo kazao kako se osjeća dobro. Stoji iza toga da nije kriv.

Saucha je pritvoren zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na sedmero svjedoka u istrazi koju je Uskok pokrenuo zbog krivotvorenja naloga za službena putovanja, odnosno sumnje da je kao predstojnik ureda premijera Zorana Milanovića zlouporabio položaj i ovlasti te krivotvorio službene ili poslovne isprave.

Iz istražnog zatvora Saucha je izašao nakon što je Uskok ispitao sve ključne svjedoke svjedoke na koje bi eventualno mogao utjecati. Uskokov prijedlog za puštanjem Sauche iz istražnog zatvora nešto prije podneva stigao je na zagrebački Županijski sud.

Sudac istrage potom je ukinuo istražni zatvor i odluku poslao u Remetinec iz kojega je Saucha izašao nakon uobičajene ‘pritvorske’ procedure.

Prilikom izlaska, na pitanje novinara “ostajete li pri tome da je vaš potpis krivotvoren” Saucha odgovara:  “Apsolutno”.  Potom  ga supruga ( i odvjetnica) prekida: ” Za sada nemamo komentara”.

Saucha je još odgovorio na pitanje kako se osjeća: “Osjećam se dobro koliko se čovjek može osjećati”, a na pitanje “Što očekuju od daljnje istrage samo je još jednom ponovio ” Ne mogu to komentirati”.

Novi problemi za Sauchu

HRT neslužbeno doznaje kako su pronađeni novi dokazi koji dodatnu otežavaju poziciju Tomislava Sauche. Ključni svjedok postao je bivši ravnatelj Ureda za opće poslove Zvonko Matišić koji je istražiteljima potvrdio kako su više puta bezuspješno upozorili Sauchu na sporne dnevnice.

U siječnju 2016. kad se čekala promjena vlasti Saucha je navodno još jednom upozoren da na naplatu stižu nalozi dulja putovanja savjetnika premijera u odlasku. No, Saucha je navodno insistirao da se plate uz poruku ‘ljudi rade svoj posao’.

Isplaćivane dnevnice za nepostojeća putovanja

Saucha je uhićen i pritvoren prošli petak nakon što mu je, na zahtjev Državnog odvjetništva, Hrvatski sabor skinuo zastupnički imunitet radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Tužiteljstvo sumnja da je Sauchu na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1360 eura, a nezakonitosti je navodno počinio od studenog 2013. do siječnja 2016.

Uskok tvrdi da je lažirano 117 putnih naloga na ime Milanovićevih savjetnika Slavka Goldsteina, Siniše Petrovića i Nevena Budaka, koji su istražiteljima otkrili da nisu bili na putovanjima ni primili dnevnice.

Prema pisanju Jutarnjeg lista istražitelji optužbu protiv Sauche temelje i na iskazima Zvonka Matišića, ravnatelja Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade te njegove zamjenice Terezije Matić, koji tvrde da je Saucha, suprotno njegovim riječima, znao za sporne naloge.

AFERA ‘DNEVNICE’: Sauchi određen istražni zatvor bez prava na jamčevinu, već je u Remetincu

TKO JE SAUCHA? Mladi SDP-ovac bio je Milanovićeva desna ruka, a javnost ga pamti po incidentu na ‘Snježnoj kraljici’

‘NIJE MU LAKO…’: Saucha teško podnio prvu noć u Remetincu, poziv za svjedočenje dobit će i Milanović?

Tužiteljstvo sumnja da je Sauchu na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1360 eura, a nezakonitosti je navodno počinio od studenog 2013. do siječnja 2016.

Povratak na Net.hr