ŠIRA PRIMJENA COVID POTVRDA? / Beroš otkrio o čemu se sve razgovaralo na Znanstvenom savjetu Vlade: 'Profesora Lauca često krivo shvaćaju'

Prošla su tri mjeseca otkako se Znanstveni savjet posljednji put sastao

19.10.2021.
10:19
Patrik Macek/PIXSELL

Danas je održan sastanak Vladina Znanstvenog savjeta. Posljednji je održan 28. srpnja tako da se ovaj događa nakon gotovo tri mjeseca.

Članovi Znanstvenog savjeta Vlade su, između ostalih, Alemka Markotić, Krunoslav Capak, Dragan Primorac, Miroslav Radman, Igor Rudan, Gordan Lauc, Nenad Ban, Branko Kolarić i Zvonko Kusić.

Beroš: 'Virus je nepredvidiv'

"Danas smo najviše razgovarali o aplikaciji treće doze cjepiva. Svi članovi Savjeta su suglasni s onime što je izdao HZJZ, a to je da se ona apsolutno primjenjuje kod zdravstvenih djelatnika, socijalnih radnika, i tako dalje", kazao je Vili Beroš.

"Razgovarali smo i o trenutnoj situaciji s cijepljenjem u Hrvatskoj. Potrebno je smanjiti različita mišljenja oko cijepljenja i svi se članovi slažu s time. Akademik Radman govorio nam je o različitim mutacijama koji se mogu naći kod ovoga ili drugih virusa. Profesor Rudan je govorio o novim znanstvenim podacima na svjetskoj razini pa nam je kazao da su proljetos sve oči bili uprte u Veliku Britaniju i Izrael zbog dosega cijepljenja."

"Virus je potpuno nepredvidiv i dolaskom hladnijeg vremena moramo izbjegavati okupljanja te i dalje nositi maske."

"Profesora Lauca često krivo shvaćaju, no on se slaže sa svim članovima Savjeta te također zagovara cijepljenje."

Capak o covid potvrdama

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak sinoć je za RTL Danas komentirao aktualnu situaciju oko koronavirusa. Rekao je da o trećoj dozi cjepiva svaki dan komuniciraju s bolnicama i ustanovama socijalne skrbi te otkrio kako je on primio treću dozu prošli tjedan nakon što je donesena odluka.

"Upotreba covid potvrda u čitavoj Europi je počela u medicinske svrhe, nakon toga radi olakšavanja prelaska granica, a sada je u zemljama našeg okruženja to puno šire nego što je u Hrvatskoj. Imamo to za neke vrste okupljanja, zdravstveni sustav i sustav socijale. Za očekivati je da će Hrvatska razmišljati u budućnosti da kao susjedne zemlje dodatno proširi covid potvrde", kazao je Capak.

Danas je na press konferenciji za medije nakon Savjeta i prokomentirao tu činjenicu:

"Ne postoji plan o tome, ali ako pogledate zemlje u okruženju onda ćete vidjeti da one koriste covid-potvrde kao vrstu pritiska kako bi se odvojili od onih koji se nisu cijepili. Mi nemamo plan, ali je vrlo izvjesno da ćemo o tome pričati", objasnio je Capak.

O novim mjerama

"Mi smatramo da je ovaj balansirani pristup najbolji. Treba reći da smo u prethodna tri tjedna imali jednu stagnaciju porasta, u jednom tjednu čak -2 posto, tako da je sada prerano govoriti je li ovo nagli rast te je prerano da pričamo o novim mjerama", kazao je Capak.

No, hoće li se cijepljene osobe u zdravstvu morati testirati?

"Nikad nitko nije rekao da osobe koje su cijepljene u zdravstvenom sustavu neće testirati. Jer ako je osoba cijepljena, to ne znači da je oslobođena testiranja", kazao je Capak.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali