NAKON SASTANKA SAVJETA

MJERE IDU DALJE: Božinović otkrio: ‘Produžit ćemo sve što je na snazi, a lokalni stožeri mogu donositi i stroža ograničenja’

Na sastanku Znanstvenog savjeta razgovaralo se o epidemiološkim mjerama u kontekstu epidemiološke situacije u Hrvatskoj

Davor Božinović održao je konferenciju za novinare nakon sastanka Znanstvenog savjeta Vlade. Rekao je da su na sastanku bili ministar Vili Beroš, Krunoslav Capak, Alemka Markotić i Frka Petešić. “Bio je sadržajan i konstruktivan. Ukazalo se na ozbiljnost situacije s koronavirusom u Europi. Razgovarali smo o trendu bolesti u svijetu gdje vidimo različite rezultate… Vrlo važno je za javnost da je ovo pandemija po tome što je zahvatila svaki kutak Zemlje. Izaći ćemo iz situacije kada se pronađe adekvatno rješenje.”

Mjere će se produžiti, otkrio je. “Znate da je danas istek mjera. Mi ćemo ih danas produžiti. Članovi Savjeta su danas, ja bih se usudio reći, pohvalili pristup prema županijama. Znamo da je situacija po županijama različita. Imamo iskustva s primjenom mjera lokalno, po županijama, mislim da ćemo s ovim pristupom, uz stalni nadzor nacionalnog stožera, pronaći i održati balans. ”

Postavljeno je pitanje znači li to da daljnja strategija nije pooštravanje mjera. “Mi već imamo u nekoliko županija vrlo stroge mjere. Županijski stožeri zajedno s nacionalnim će pratiti situaciju i ovisno o situaciji će se strože mjere donositi. Možda je isključena na nacionalnoj razini jer ima županija s nižom incidencijom, nema puno logike donositi nacionalnu mjeru koja će biti stroža i primjenjivati se na druge županije”, odgovorio je Božinović.

ŠEFICA PULSKE BOLNICE SMIRUJE RETORIKU: Situacija je ozbiljna, ali riječi ‘kolaps’, ‘panika’, i ‘dramatično’ nisu primjerene

Nastava u školama

Pitanje o školama. “Nemam informaciju o tome. Postoje različita mišljenja, neki epidemiolozi smatraju da je neodlazak u škole, primjena C modela, u ovoj situaciji opravdan. Mi to također smatramo. O tome odluku donosi posebno povjerenstvo pri Ministarstvu znanosti. Nema u ovom trenutku puno razloga da se mijenja odluka jer brojevi nam ne padaju, oni rastu, pa i u odnosu na trenutak kada se počeo primjenjivati C model. Nije logično ako od tada rastu brojevi da se kreće u popuštanje”, rekao je.

POLAŠEK PREDVIĐA VIŠE OD 4000 ZARAŽENIH DNEVNO I JOŠ 400 PREMINULIH; Dio članova Savjeta: ‘Situacija je izmakla kontroli’

Neće uvoditi semafore

Postavljeno je pitanje o brojkama i je li Polašek u pravu kada kaže da ćemo imati 4000 novozaraženih. “Kada govorimo o brojevima i semaforima, ti semafori su kod onih zemalja doveli do toga da su u nekim situacijama sami sebi vezali ruke. Mi govorimo o trendovima, pratimo situaciju, mjere sve više primjenjujemo u suradnji sa županijama jer Hrvatska je različita, vrijeme nije jednako. Mislim da nećemo odustati od ovog pristupa koji se pokazao ispravnim i najjednostavnijim za objasniti zašto je nešto ovako ili drugačije”, odgovorio je.

Koji su kriteriji za mjere? “Prijedlozi županija su u suradnji s nama. Nekad prihvatimo, nekad nisu prihvatljive. Ostavljamo potpunu slobodu prijedloga”, dodao je. “Rekao sam da sve odluke potpisuje Nacionalni stožer”, rekao je i postavio pitanje zašto županije ne bi predlagale mjere na pitanje ne znači li to da Stožer tako prebacuje odgovornost na županije.


Danas se u Banskim dvorima održao sastanak članova Znanstvenog savjeta Vlade pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića. Tema sastanka su bile epidemiološke mjere s obzirom na to da aktualne istječu u ponoć.

Sjednica je počela u 9.30 te se očekuju izjave nakon što završi. Posljednja sjednica Znanstvenog savjeta održana je 10. veljače.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2927 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.307. Među njima je 1988 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 179 pacijenata. Preminule su 43 osobe.

POLAŠEK PREDVIĐA VIŠE OD 4000 ZARAŽENIH DNEVNO I JOŠ 400 PREMINULIH; Dio članova Savjeta: ‘Situacija je izmakla kontroli’

ŠEFICA PULSKE BOLNICE SMIRUJE RETORIKU: Situacija je ozbiljna, ali riječi ‘kolaps’, ‘panika’, i ‘dramatično’ nisu primjerene

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr