RAZGOVORI U BRUXELLESU

‘SITUACIJA JE ALARMANTNA’: Srpski predsjednik i Orešković odradili prvi susret

“Nitko neće u Europi zatvoriti granice, nego malo pojačati kontrolu , a treba vidjeti što to sad znači. Ako Austrija pojača nadzor i smanji broj ulazaka, onda će to napraviti Slovenija pa redom Hrvatska, Srbija i Makedonija”, rekao je Orešković u Bruxellesu.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković sudjelovao je u srijedu navečer u Bruxellesu na sastanku posvećenu zapadnobalkanskoj izbjegličkoj krizi na kojoj se razgovaralo o boljoj suradnji zemalja kroz koje prolazi veliki broj izbjeglica.

Radnu večeru u zgradi Vijeća EU-a organizirao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Na sastanku su još sudjelovali  predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, slovenski premijer Miro Cerar, predsjednici Srbije i Makedonije Tomislav Nikolić i Gjorge Ivanov, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politikiu Federica Mogherini i povjerenik za proširenje i susjedstvo Johannes Hahn te nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders.

SRPSKI MINISTAR PORUČUJE: Više ne primamo izbjeglice koje vraćaju Hrvatska i Slovenija

Otvorena rasprava

“Imali smo vrlo otvorenu raspravu. Svaka država je iznijela svoje stajalište o situaciji i prijedloge rješenja. Hrvatska podržava prijedlog slovenskog premijera da se pojačaju resursi na makedonsko-grčkoj granici, tamo su već poslani hrvatski policajaci. Mogu reći da smo dosta raspravljali o tom prijedlogu”, rekao je novinarima nakon sastanka premijer Orešković.
Dodao je da se razgovaralo i o ulozi Turske te NATO-a kako bi se pokušalo zaustaviti ili usporiti izbjeglički val.

Orešković Nikolić

Premijer Orešković je ocijenio da neće doći do zatvaranja granica na toj ruti, nego do jačanja nadzora što bi vodilo usporavanju migrantskog toka.
“Nitko neće u Europi zatvoriti granice, nego malo pojačati kontrolu , a treba vidjeti što to sad znači. Ako Austrija pojača nadzor i smanji broj ulazaka, onda će to napraviti Slovenija pa redom Hrvatska, Srbija i Makedonija”, rekao je Orešković.

“Očekujem da bi migranti po svaku cijenu željeli ući u Europu i da to više ne bismo mogli zaustaviti mirno”, izjavio je Nikolić po završetku radne večere. Ocijenio je kako je situacija “alarmantna”.

OTVARA SE NOVA IZBJEGLIČKA RUTA? ‘Tu granicu nemoguće je zatvoriti’

Suradnja u regiji

Rekao je da je sa slovenskim premijerom Cerarom i srbijanskim predsjednikom Nikolićem dogovorio da će surađivati ako dođe do promjene.

Orešković s Cameronom

Premijer Orešković će u četvrtak na marginama summita EU-a imati i bilateralni susret s britanskim premijerom Davidom Camerenom. Britansko pitanje bit će jedna od glavnih tema summita.
Orešković je rekao da Hrvatska podržava dogovor s Velikom Britanijomm i želi da ona ostane u Europskoj uniji.

Srbija više neće primati izbjeglice koje budu vraćale Hrvatska i Slovenija jer je Hrvatska, provjeravajući ih i puštajući na svoj teritorij, preuzela odgovornost za te ljude, poručio je u srijedu srbijanski ministar Aleksandar Vulin, nakon što je Hrvatska u utorak kasno navečer vratila u Srbiju 217 izbjeglica koje je odbila Slovenija.

NOVA DRAMA ZBOG IZBJEGLICA: MUP poslao stotinjak interventnih policajaca u Slavoniju

Povratak na Net.hr