U BANSKIM DVORIMA

SASTALO SE VIJEĆE ZA SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU: Razmatrat će zabranu fašističkih simbola kao Italija

U Banskim se dvorima sastalo Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima na čijem će sastanku nazočiti i premijer Andrej Plenković.

Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća, pri dolasku u Banske dvore kazao je kako je moguće da će intenzivirati sastanke da smjernice budu gotove i prije ožujka. Potom je dodao da će Vijeće također razmatrati zabranu fašističkih simbola kao što je to učinila Italija, javlja N1.

TAKO TO RADE TALIJANI: Nakon niza incidenata zakonom zabranjuju fašističke i nacističke simbole. Evo koje su predviđene kazne…

Kusić je i prošlog tjedna istaknuo da će se Vijeće nakon prvog sastanka sastajati i češće od predviđenih jednom mjesečno kako bi ubrzalo rad te donijelo sveobuhvatne preporuke Vladi usmjerene na suočavanje s prošlošću, kao i preporuke pravnog reguliranja uporabe i isticanja obilježja, znamenja i simbola nedemokratskih režima. To uključuje i preporuke za politiku imenovanja ulica i trgova, te način obrazovanja djece i mladih, rekao je Kusić i poručio da će prijedlozi Vijeća biti utemeljeni na znanstveno valoriziranim povijesnim činjenicama.

Sjednica je započela oko 15 sati, a po njenom se završetku očekuju izjave za predstavnike medija kojima će se ponovno obratiti predsjednik Vijeća, akademik Zvonko Kusić.

Povratak na Net.hr