Sastali se Kosorica i Mesić, ni riječi o Polančecu

Premijerka Kosor posjetila je danas bivšeg predsjednika Stjepana Mesića s kojim je razgovarala o aktualnim gospodarskim pitanjima. Najavila je i da će Vlada svakih desetak dana ići s nekom novom mjerom u svrhu stabiliziranja proračuna.

Novinare koji su pratili susret bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i premijerke Jadranke Kosor u Mesićevom uredu u Grškovićevoj ulici, zanimalo je kakav je odnos premijerke Kosor i predsjednika Republike Ive Josipovića, posebno u kontekstu prošlotjednih prosvjeda seljaka.

‘Možda Josipović nije imao sve informacije’

Na novinarske ocjene da je Josipović “stao na stranu seljaka” premijerka je kazala kako misli da predsjednik možda nije imao sve informacije.

arti-201003050517006″Mislim da Josipović možda nije imao sve informacije, a i pravo je predsjednika Republike razgovarati s kim god hoće, na način na koji hoće. Ono što ću ja nastojati, sigurno, da naša koordinacija bude dobra u smislu da predsjednik ima sve informacije i da radimo apsolutno u okviru ustavnih ovlasti”, kazala je.

Premijerka je ponovila kako misli da će suradnja s predsjednikom Josipovićem biti jako dobra. “Mislim da se na početku mandata predsjednik Josipović na neki način još malo uhodava, a svi smo tu zapravo relativno novi, kad bolje razmislim”, dodala je.

Svakih desetak dana nova mjera Vlade

Osvrćući se na prosvjed seljaka, premijerka je naglasila kako je najbitnije da nije došlo do probijanja proračuna.

arti-201003090303006″Bitno je naglasiti kod prosvjeda seljaka da smo ostvarili ono što smo rekli na samom početku, a to je da nećemo povećavati proračun, da ga nećemo probijati i toga smo se, kao što ste vidjeli, držali”, istaknula je.

Najavila je donošenje novih mjera za stabiliranje proračuna i jačanje gospodarstva.

“Svaki tjedan, svakih desetak dana ići ćemo s ponekom novom mjerom, a sve u svrhu stabiliziranja proračuna i gospodarstva”, kazala je Kosor izdvojivši jačanje gospodarstva kao “cilj svih ciljeva”.

Na upit novinara nije htjela konkretnije govoriti o kojim je novim mjerama riječ.

Nisu razgovarali o Polančecu

Odgovarajući na novinarska pitanja premijerka Kosor je kazala kako s Mesićem nije razgovarala o bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu.

arti-201003080843006Jedne dnevne novine danas su naime objavile kako je Polančec navodno predao većinska upravljačka prava u Ini mađarskoj kompaniji MOL, iako ta kompanija nije kupila većinski paket dionica Ine, a u zamjenu za 34,2 milijuna eura kredita, kojim je navodno financirana kupnja 10,6 posto dionica Podravke.

“Ne. Nismo (razgovarali). To morate pitati aktere o kojima se piše, a svakako DORH i sve institucije koje provode istragu”, odgovorila je premijerka Kosor na upit novinara te ponovno naglasila punu potporu radu neovisnih institucija.

“Mogu samo reći i ovom prigodom, puna potpora neovisnim institucijama da rade svoj posao u skladu s ustavom i zakonom”, rekla je premijerka naglasivši da je stajalište Vlade “nulta tolerancija na korupciju”. “Dakle, bez obzira na ime i prezime i tko kojoj stranci pripada. I vjerujem da će nas u tome snažno poduprijeti i SDP”, dodala je.

Mesić je novinarima prije dolaska premijerke izjavio kako je on, kada je u predsjedničkom mandatu tražio istragu o Ini, “samo tražio da se utvrdi istina”.
“Jer, ako se najveće hrvatsko blago ustupa nekom drugom, treba se znati koliko to košta i tko je to naplatio”, rekao je.

Kosor i Mesić dogovorili su ponovni skori susret i to u Vladi RH.

Prethodni članci:

arti-201003090724006
arti-201003090302006

Povratak na Net.hr