Šanse su mu bile male, ali Luka danas ima 2 mjeseca

Imao je svega deset posto šanse da preživi, i to samo u vrhunskim medicinskim centrima, ali Luka Lovrić, koji je rođen sa svega 600 grama, danas ima gotovo dva mjeseca.

19.4.2011.
17:06

Na granici života i smrti

"Da je moja beba čudo, vidjelo se već na samom porođaju. Plakao je tako snažno i glasno, kao da je u trudnoći prenesen, a ne da je rođen toliko ranije", rekla je Lukina mama na samom početku obiteljske drame, kada su njezinu novorođenom sinu bila samo dva i pol tjedna.

Luka je, naime, rođen sa 600 grama porođajne težine i nakon samo 22 gestacijska tjedna. Rodio se na samoj granici između smrti i života, odnosno, kako kažu liječnici, na granici između pobačaja i porođaja. Zbog iznimno kratke gestacijske dobi, nijedan organ nije mu bio zreo, pa ni organski sustavi koji su povezani jedan s drugim nisu funkcionirali kako bi to trebalo.

Unatoč svemu Luka danas ima gotovo dva mjeseca i težak je 1.400 grama. A prije samo pet dana podvrgnut je još jednom operacijskom zahvatu u svom kratkom životu, ovaj put operaciji srca.

Na granici mogućega

"Dijete je odlično!", rekao je jučer za Večernji listprof. dr. Ivan Malčić, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Rebro.

Perinatalni mortalitet u koji se računa smrtnost od 28. tjedna trudnoće do završetka prvoga tjedna života nakon rođenja, pokazatelj je razvijenosti medicine svake zemlje. To nam nalaže, zaključuje prof. Malčić, da se maksimalno borimo za život svakog djeteta.

Luka Lovrić, koji se rodio s 22 gestacijska tjedna, bio je doista na granici mogućega!

"Luka lijepo raste i napreduje, prihvatio je prehranu preko sonde i njegovih 1.400 grama zdrava je tjelesna težina jer u njegovu tijelu više nema nakupljene vode", rekla je voditeljica neonatologije KBC-a Rebro prim. dr. Vesna Benjak.

"On se još nije potpuno izborio za svoju vitalnost, bitka još nije završena. Nismo digli ruke. A među kritičnim trenucima koji ga očekuju jest skidanje s respiratora, što je dugotrajan proces i uslijedit će za mjesec-dva. Očekuje ga još jedna operacija crijeva, sigurno će trebati i operaciju očiju zbog krvnih žila koje se nisu stigle razviti. Vrhunska medicina danas može puno učiniti, a da s druge strane šteta bude što manja", ističe prim. Benjak.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali