SANADER NA SUDU OTKRIO KAKO JE STEKAO SVOJ PRVI MILIJUN EURA I DODAO: / 'Od predavanja vjeronauka zaradio sam 65.000 eura'

"Osnivao sam HDZ u Tirolu u HDZ-u i Franjo Tuđman me je pozivao da se vratim u Hrvatsku. No imao sam dvoje male djece i već početkom 1990-ih smo znali da će biti rata", kaže Sanader

12.2.2020.
10:49
Marko Lukunić/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bivši premijer i optuženik u aferi Fimi media, Ivo Sanader danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavio iznositi svoju obranu.

Na samom početku kazao je kako će danas govoriti o svojoj imovini, no da prvo želi pojasniti nešto s jučerašnje obrane, donose Vijesti.hr.

"Znam da mediji nisu relevantni za vaše odlučivanje, ali pisalo se da sam ja rekao da sam spasio Jarnjaka od Haaga, a da me on izdao. Ali to nije točno, nije me izdao, to bi značilo da sam ja nešto kriv, nego me lažno teretio. Stranka je, kao i ja, posve nedužna, a što je radio Jarnjak, koji je bio glavni tajnik, to je druga priča. Izmislio je priče, prebacio je ono što je on radio na mene", kazao je Sanader.

Sanader je potom govorio o svom životu u Austriji i povratku u Hrvatsku 1990-ih.

"Osnivao sam HDZ u Tirolu u HDZ-u i Franjo Tuđman me je pozivao da se vratim u Hrvatsku. No imao sam dvoje male djece i već početkom 1990-ih smo znali da će biti rata. Budući da sam bio predsjednik HDZ-a u Tirolu bilo nam je upitno hoćemo li se vratiti. No 1991. vratili smo se u Split gdje sam postao intendant HNK-a. Poslije me Tuđman zvao u Zagreb, pa sam postao zastupnik u Hrvatskom saboru, a onda i ministar znanosti", rekao je Sanader.

'Nisu to bili veliki novci...'

Dodao je kako je tada imao 39 godina, a financijski vještak to nije uvažio u nalaz kojim je utvrdio financijsku dubiozu od 23 milijuna kuna.

"Zaradu mi je počeo računati od 1992., a ni tu nije sve izračunao. Ja sam kao student, s 23 godine, počeo raditi za Sportske novosti, bio sam dopisnik za njih iz Austrije. Nisu to bili veliki novci, ja sam taj novac držao na računu u Zagrebačkoj banci, dva ili tri puta godišnje bih ga pokupio. Bio sam i u uredništvu Studentskog lista", kazao je.

"Predavao sam i vjeronauk. Onda sam se zaposlio u marketinškoj agenciji, za više godina koliko sam radio kod njih sam zaradio oko 60 tisuća eura. To je sve, gospođo sutkinjo, od oka, nemam dokaze za to. Onda sam radio za fotografa Pervana, on je ime. Pitao me da mu prodajem fotografije, dogovor je bio 50:50. To je bilo s vremena na vrijeme."

Potom je ponovio kako je s trojicom Austrijanaca imao tvrtku koja je radila s Talijanima i Jugoslavijom.

"Četiri moje glavne aktivnosti koje su bile do '90-ih, vještak uopće nije uzeo u obzir, to smatram velikim propustom. Bio sam suvlasnik jedne tvrtke Vapag GMBG, eksport-import tvrtka, s još četvero suvlasnika. Surađivali smo i s nekim našim firmama. Podatke iz te tvrtke nemam, moji odvjetnici su pisali austrijskom Ministarstvu financija, ali su odgovorili da se to više ne čuva. Osnovali smo jednu građeviinsku tvrtku KCBS. To su početna slova slovenskih firmi, a S znači Sanader. Tvrtka je radila stanove u Austriji, a treći moj projekt je bio izgradnja hotel u Antaliji u Turskoj. I za tu tvrtku smo tražili podatke, no Austrijanci su rekli da ih više ne čuvaju", prisjetio se Sanader. Moj ondašnji poslovođa Vladimir Glavica na prvom suđenju je rekao kako onda baš nisam bio jako bogat jer mu firma nije kupila automobil."

Kakvu je plaću imao '80-ih?

"Točno je, nisam bio za to da mu firma kupi automobil. I zato se, mislim, Glavica javio u USKOK-u i rekao im 'bit ću vam svjedok da Sanader nije imao para", kaže Sanader.

Dodao je kako je Glavica potkraj '80-ih imao plaću od 27.000 šilinga.

"Pa ako smo njega plaćali toliko, a i druge radnike smo plaćali, pa valjda smo onda i mi nešto zaradili", kaže Sanader.

"Kad smo se vratili u Hrvatsku prodao sam udjele u tvrtkama i dobio oko milijun eura", rekao je Sanader.

Sanader je tražio stanku, pa je sutkinja odredila 15-minutnu stanku.

Imao plaću pet tisuća eura

"Zaboravio sam još jednu aktivnost, bio sam suradnik austrijskog skijaškog saveza. U tvrtci Vapag sam bio direktor, imao sam mjesečnu plaću oko 5 tisuća eura, to je naravno tada puno više vrijedilo. Ja sam ukupno godišnje zaradio 135 tisuća eura. Za posredništvo u prodaji jednog stroja sam dobio danas preračunato oko 45 tisuća eura", rekao je Sanader u nastavku.

Potom je svjedočio i o svojim primanjima jer smatra da vještak nije dobro vještačio financije jer mu nije računao primanja iz Austrije, niti neke plaće iz Hrvatske kad je bio ministar znanosti, zamjenik ministara vanjskih poslova, predstojnik u Uredu predsjednika Republike Hrvatske, zamjenik ministra vanjskih poslova...

"Mi smo zvali svjedoke, bio je čitav niz svjedoka koji su svjedočili o mom imovnom stanju i o našem životnom stilu u Austriji. Sve to je vještak trebao uzeti u obzir. On je računao od 1992.. Nije računao poslove u Austriji, ali ni ono u Hrvatskoj prije Austrije. Nije izračunao ni ono što sam radio poslije 1992. Bio sam indtendant u HNK Split od '91. do '92., nema nijedne plaće. Nema nijedne plaće ni za to što sam radio u Ministarstvu vanjskih poslova. Vještak nije uvrstio ni plaće koje sam dobivao dok sam radio u Uredu predsjednika.''

Također, dodao je i da za njegovu suprugu Mirjanu Sanader isto nisu dobro računali. Navodno zato jer vještaku nisu dostavljeni dokumenti.

''Isto je napravio i u slučaju moje supruge, kojoj je računao primanja samo od '94. Ona je tri godine radila u Austriji u firmi za konzalting koju je osnovala. Bila je početkom 90-ih bila zaposlena na Filozofskom fakultetu u Splitu. Vještak nije uračunao ni plaće punca koji je cijeli život radio u brodogradilištu"

"Nisam ja kriv što institucije nisu dostavile podatke o zaradi i zato meni piše manja zaradu te se stvara umjetni nesrazmjer imovine", izjavio je Sanader te dodao da su im računi blokirani deset godina, da su blokirani i računi njihove djece.

"Ne znam zašto su dječji računi blokirani. One su taj novac dobile od krštenja, krizmi, to svi roditelji rade da otvore djeci račun i stavljaju tamo nekakakav novac", rekao je bivši premijer i dodao:

"Sva su sredstva blokirana, sve su mi nekretnine blokirane, gdje je tu pravedan raspored oružja. Trebao bih imati ista oružja kao oni. Onemogućen sam u obrani. Blokiran je navodni nesrazmjer, a sve je to zarađeno?"

"Po vještaku ispada da smo mi živjeli od zraka. Najveći izvor prihoda je Mayer press agencija za koju sam bio zastupnik. Smatram da ovo vještačenje ima dubokih i ozbiljnih problema. Mi da smo imali dokumente za te prihode, mi bismo ih donijeli. Tko čuva ono od prije 30 ili 40 godina? Nitko. Nitko ne čuva dokumente ni 20 godina. Mi smo zato zvali svjedoke. Ima još jedna velika stavka, zbirka umjetnina o kojoj ću govoriti nakon pauze", rekao je Sanader nakon čega je određena nova stanka.

'Moji zidovi su bili puni slika'

"Igor Zidić je moje umjetnine 2011. procijenio 9 milijuna i 800 tisuća kuna. Ja nemam sumnje da je to dobra procjena, no učinjena je sistemska greška. Učinjena je metodološka pogreška jer ja te slike nisam nabavio 2011. Trebalo je procjenjivati nabavu vrijednost tih slika kad sam ih nabavljao. Ljudi koji su dolazili znaju da su moji zidovi bili puni slika. Cijene umjetnina rastu. Meni su poklanjali slike. 2002. je bila konverzija njemačkih maraka u eura. Slika od tisuću maraka je postala tisuću eura", kazao je Sanader.

Prema njegovoj procjeni slike je platio oko 2 milijuna.

"Ja sam često kupovao slike direktno u ateljeu kod umjetnika, tamo su puno jeftinije. Ne samo zato što su jeftinije, nego i zato što sam ljubitelj umjetnosti. Po mojoj procjeni ja sam te slike platio oko 2 milijuna. Zidić i ja se poznamo 20 godina, ne znam zašto nije došao do mene i pitao koje sam slike nabavio direktno u umjetnika, nije me pitao koje su mi slike poklonjene...", pita se Sanader.

"15 milijuna moje zarade koja nije priznata, plus 7 milijuna razlike u vrijednosti slika i gotovo se potpuno anulira nesrazmjer. A ja sam u svojim procjenama bio konzervativan. Radio sam i za Mayer Press, tvrtku koja je radila tiskane knjige sve za printane medije. Ta firma nije poslovala s komunističkim zemljama, ja sam rekao da bih to pokušao prodati u Hrvatskoj i dogovorio sam da Mayer i ja dijelimo zaradu 50:50. Dogovorio sam s Vjesnikovom press agencijom, znao sam tamo novinare. Bilo je od postera pin up djevojaka do ljubića. Najviše smo prodavali Startu i Vjesnikovoj press agenciji. Izdavali su se novi časopisi. Vjesnikova press agencija je čak izdavala Erotiku i za Mađarsku. To je bilo jako dobar posao u to vrijeme. To se provlačilo kroz osamdesete godine, sve dok gospodin Mayer nije umro. Prodavali smo u Mađarskoj, u Čehoslovačkoj, u zemljama bivše Jugoslavije...", rekao je Sanader.

'Želi me se staviti u beznadni položaj'

"Nije uobičajeno dijeljenje zarade 50:50, ali gospodin Mayer nije uopće računao na komunističke zemlje i zato je na to pristao. Ne mora se vjerovati svjedocima, ali od čega smo onda živjeli. Od čega smo vozili Mercedes, i to novi? Ja sam stan u Splitu kupio 1992. na splitskim Mejama, svi znaju da je to elitni kvart. Kad me Tuđman zvao u Zagreb kupili smo prvo jedan stan, pa drugi pa treći. Sve je to bilo početkom 90-ih novcem koji smo donijeli iz Austrije. Želi me se staviti u jedan beznadežan položaj."

Zaradio ukupno dva milijuna eura

Sanader je u nastavku suđenja nabrojao koliko je zarađivao u Austriji. Kaže da je, između ostalog, od rada u studenstkoj upravi i studentskim novinama zaradio 20 tisuća eura, od predavanja vjeronauka u Innsbrucku 65 tisuća eura, a kod fotografa Pervana 25 tisuća eura...

Istaknuo je kako je ukupno u Austriji zaradio dva milijuna i 680 tisuća eura.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali