banner

'MJERA NE ZASTARJEVA'

SANADER MORA DRŽAVI VRATITI 74 MILIJUNA KN, ALI MU JE IMOVINA BLOKIRANA: DORH objasnio kako će se to naplatiti

Zbog procesa Fimi media bivšem premijeru je blokirana imovina

Osim što je osuđen na 22,5 godine zatvora, bivši premijer Ivo Sanader, državi mora vratiti 74 milijuna kuna. Kako piše Dnevnik.hr, postavilo se pitanje kako će Sanader to učiniti jer mu je imovina blokirana za proces Fimi media pa država ima problem naplate za ostalo.

Proces Fimi media još nije okončan, a počeo je prije procesa Planinska koji je ranije završio. Međutim, u tom slučaju nije bilo “mjera osiguranja naplate imovinske koristi” jer je DORH već pokrenuo te mjere za slučaj Fimi media. U DORH-u ističu kako ne zastarijeva izvršenje izrečene mjere oduzimanja imovinske koristi.

PRESUDA ZA FIMI MEDIJU: Sanader je kriv, dobio 8 godina zatvora, a HDZ-u oduzimaju 14 milijuna i još dobili kaznu od 3,5 milijuna kuna

Kako će se naplatiti 74 milijuna kuna?

Nakon analize odluke o oduzimanju imovinske koristi u predmetu Fimi media, DORH će odlučiti o poduzimanju radnji te pokretanju odgovarajućeg postupka. Pojašnjenje DORH-a Dnevnik.hr je prenio u cijelosti:

“Pravomoćnom presudom u predmetu poznatom kao Planinska, od prvoosuđenog I. S. oduzeta je imovinska korist u iznosu od 10.000.000,00 kuna i 1.000.000 eura u protuvrijednosti u kunama po srednjem tečaju HNB-a na dan isplate, i navedeni iznos postaje imovina Republike Hrvatske, te je naloženo prvoosuđenom I. S. da navedene novčane iznose uplati u korist državnog proračuna. Pravomoćna presuda dostavljena je od Županijskog suda u Zagrebu nadležnom državnom odvjetništvu radi naplate oduzete imovinske koristi od prvoosuđenog I. S. 1. srpnja 2019.

S obzirom na činjenicu o kakvom se visokom iznosu imovinske koristi radi, a imajući u vidu da je u tom trenutku sva imovina prvoosuđenog I. S., osim mirovinskih primanja, bila obuhvaćena mjerama osiguranja naplate imovinske koristi u predmetu poznatom kao “Fimi media”, odnosno da na istoj nije moguće od suda zatražiti provođenje ovrhe unovčenjem te imovine tj. prijenosom novčanih sredstava na račun državnog proračuna, ocijenjeno je opravdanim do odluke suda u predmetu Fimi media ne pokretati ovršni postupak.

Pojašnjavamo dodatno da u kaznenom postupku protiv prvoosuđenog I. S. u predmetu Planinska nije bilo određivanja mjera osiguranja naplate imovinske koristi s obzirom da je taj kazneni postupak pokrenut nakon tada već pokrenutog kaznenog postupka protiv istog okrivljenika u predmetu Fimi media, a u kojem su na zahtjev državnog odvjetništva već bile određene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi na cjelokupnoj imovini okrivljenika i osoba na koje se odnosio prijedlog za proširenim oduzimanjem.

Dakle, kazneni postupak protiv okrivljenog I. S. u predmetu Fimi media pokrenut je 9. prosinca 2011. (optužnica) odnosno prije postupka u predmetu Planinska (pokrenut 31. kolovoza 2012., optužnica), ali je predmet Planinska pravomoćno okončan prije predmeta Fimi media. Nakon analize sudske odluke o oduzimanju imovinske koristi u predmetu Fimi media odlučit će se o poduzimanju radnji i pokretanju odgovarajućeg postupka radi naplate imovinske koristi utvrđene u pravomoćno dovršenom predmetu Planinska.

Naglašavamo kako sukladno odredbi čl. 85. Kaznenog zakona izvršenje izrečene mjere oduzimanja imovinske koristi ne zastarijeva”, stoji u odgovoru DORH-a

NAJVEĆI SUDSKI PRESEDAN IKAD: Hoće li HDZ biti prva stranka u povijesti koju će osuditi? Odvjetnici ne vjeruju u takvu presudu…

Povratak na Net.hr