Kad se ne zna tko...

SAMO U HRVATSKOJ: Grad mora platiti 8,4 milijuna kuna za posao koji nije naručio

Građani Osijeka morat će platiti bar pet milijuna kuna više radove na uređenju parkirališta uz dvoranu Gradski vrt, nego da su ti radovi plaćeni u vrijeme kada se izgradila dvorana i kad su radovi napravljeni.

Odlukom Visokog trgovačkog suda, naime, Osijek-Koteks, kao izvođač radova, dobio je presudu prema kojoj im Grad Osijek mora isplatiti 8,4 milijuna kuna za uređenje okoliša, odnosno parkirališta oko nove sportske dvorane, piše Glas Slavonije.

Osijek-Koteks bio je angažiran na gradnji nove dvorane koju je financirala država, ugovor u njezino ime potpisalo je Ministarstvo znanosti, podsjeća taj list. Po završetku radova pojavio se problem, naime, nije bio ugovoreno uređenje okoliša, konkretno parkirališta oko dvorane. A dvorana je građena za potrebe svjetskog prvenstva u rukometu kojemu je Osijek bio jedan od domaćina. Dakle, nova dvorana – a oko nje blato.

Grad Osijek nije naručio radove

Kako bi se izbjegla sramota, tadašnja Uprava ove građevinske tvrtke donijela je odluku da samoinicijativno uredi parking, tim više jer je riječ o zemljištu u gradskom vlasništvu. U Ministarstvu su odbili platiti te posebne radove jer niti ih je Grad naručio, niti se ugovorno obvezao platiti. Ostaje pitanje kako se onda Grad našao u poziciji tuženoga. Vjerojatno izvorište problema je to što je nakon gradnje i ishođenja uporabne dozvole, Država poklonila dvoranu Gradu Osijeku.

Gradonačelnik je u to vrijeme bio, tada HSP-ov Gordan Matković, koji kaže da je kao gradonačelnik bio spreman sudjelovati u plaćanju tih radova, ali uz uvjet da se raspiše natječaj, a upravo taj dio je izostao.

“Tada je u gradskoj blagajni bilo sredstava, ali procedura se nije pokrenula. Netko je morao naručiti te radove, a Grad Osijek to nije učinio”, rekao je Matković, uz opasku kako je na kraju pobijedila forma, a ne sadržaj.

Poštujem presudu, ali ne i suca

Iako nije sporno da su se radovi morali platiti, nije bilo političke volje i tako je stvar završila na sudu. Pravomoćnom presudom Osijek-Koteks je bio u poziciji ovrhom zablokirati gradski proračun. No Uprava Osijek-Koteksa se ponijela fer te je sredinom kolovoza održan sastanak, nakon kojega im je Grad odmah platio glavnicu duga i dogovorena je otplata ostatka u osam rata po 500 tisuća kuna.

Zbog toga grad Osijek mora u rebalans proračuna: “Ja moram poštivati odluku suda, ali ne poštujem suca koji je donio odluku na štetu svih građana i ne pristajem vjerovati da postoje svete krave i nedodirljivi”, rekao je aktualni gradonačelnik Ivan Vrkić. Najavljena je predaja ovog predmeta na reviziju Vrhovnom sudu, piše Glas Slavonije.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr