OPREZ

SALMONELA PRONAĐENA I U PUREĆEM HAMBURGERU: Odmah se povlači s tržišta!

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je kako je nakon još jedne provedene inspekcije pronađena salmonela u hrani. Ovog puta je riječ o purećem hamburgeru s ružmarinom, a pronađen je u trgovini Plodine u Kukuljanovu u blizini Rijeke.

“Dana 15.11.2016. godine u sklopu pojačanih kontrola hrane životinjskog podrijetla provedena je službena kontrola veterinarske inspekcije u objektu PLODINE d.d. – LDC-SVJEŽE MESO, odobrenog broja 3356, na adresi Industrijska zona R-29, Kukuljanovo”, navodi se u priopćenju ministarstva.

‘NE MOŽEMO UVOZITI SMEĆE I PRODAVATI GA U HRVATSKOJ’: Ministar Tolušić o učestaloj pojavi pokvarene hrane

Salmonela u purećem hamburgeru s ružmarinom

Prema informaciji zaprimljenoj dana 19.11.2016. od strane veterinarske inspekcije, postoji osnovana sumnja da proizvod Pureći hamburger sa ružmarinom, LOT broja L 05172876, bar koda 8008110001421, roka valjanosti do 22.11.2016. godine, proizvođača AIA S.P.A. P., odobrenog broja IT 04 M CE, Le Apollinare Veronesi, 1 – 37036 S Martino B.A. (VR), Italija,sadrži bakteriju Salmonella spp. Predmetni proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu’, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

U tijeku su mikrobiološke pretrage u svrhu tipizacije bakterije u Veterinarskom zavodu u Rijeci, a rezultati nalaza očekuju se sutra, dodaje se u priopćenju Ministarstva.

‘Proizvod ODMAH povući s tržišta’

Ministarstvo je obavijestilo i sve trgovačke lance da, ‘ukoliko imaju ovaj proizvod u svojim trgovinama, da ga ODMAH povuku s tržišta i o tome ŽURNO izvijeste HR RASFF (rasff-croatia@mps.hr).’

Podsjetimo, salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla – jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini. Hranu, osobito životinjskog porijekla, potrebno je prije konzumacije dobro termički obraditi.

 

Ovo je samo jedan od slučajeva u nizu u posljednjih mjesec dana. Situacija sa salmonelom je, podsjetimo, eskalirala kada je od posljedica trovanja tom bakterijom u bregani preminuo jedan dječak. Naknadno je utvrđeno da je za to bila kriva salmonela u uvoznim jajima iz Poljske. Zatim je inspekcijama utvrđena salmonela i u piletini, u pačjem mesu i ćevapima, a iz prodaje je povučen i poriluk domaćeg OPG-a zbog prevelike količine pesticida. Osim toga, jučer je zbog pristutnosti listerije iz prodaje povučen i Prominski sir.

OPET SALMONELA! Kaufland povlači pileći zabatak u rinfuzi poljskog dobavljača

PETEROČLANA OBITELJ SE ZARAZILA SALMONELOM, DJEČAK (5) UMRO: Pojeli su jaja iz uvoza, kupljena u trgovačkom centru

ZARAZA SALMONELOM: Tužiteljstvo istražuje smrt dječaka iz Bregane

 

Povratak na Net.hr