PREKOPALI UREĐAJE

SADRŽAJ MOBITELA DRAGANA KOVAČEVIĆA: Poruke pokazuju da je sam birao stanove, ali i još hrpu kompromitirajućih podataka

Zaključak istražitelja je da su Kovačević i Širić dugogodišnji prijatelji i svojevrsni tihi poslovni partneri te da se poznaju još od vremena fakulteta kada su tijekom prve polovice 90-ih studirali na zagrebačkom Agronomskom fakultetu

Dragan Kovačević, bivši šef Janafa te glavni akter istoimene afere, očito je znao što radi kada se odlučio riješiti mobitela sredinom rujna prošle godini prije uhićenja u prvoj akciji USKOK-a. Podsjetimo, Kovačević je mobitel bacio u Savu.

Tada je Jutarnjem listu iz više izvora potvrđeno da je policijska pratnja vidjela Kovačevića dok je bacao mobitel u rijeku i da su zatim hitno pozvani policijski ronioci. Oni su mobitele izvadili iz Save, a novinari nisu uspjeli doznati jesu li istražitelji uspjeli iz njih izvući podatke.

No, prema novim neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, sadržaj mobitela bivšeg predsjednika Uprave Janafa pretvorio u pravu “malu kutiju bogatstva”. Nejasno je radi li se o tim ili drugim uređajima koje je Kovačević koristio, no istražitelji su iz uređaja izvukli dokaze koji potvrđuju nove optužbe o korupciji i primanju dva stana i osobna vozila kao mita.

KOVAČEVIĆ IDE ‘IZA BRAVE’: Bivši šef Janafa i trojica osumnjičenika iz afere provest će mjesec dana u Remetincu

Poruke pokazuju da je Kovačević osobno birao stanove

Spomenute nekretnine kupila je firma Cefis u vlasništvu Ivana Širića, sada suosumnjičenog u slučaju. Širić je i dalje vlasnik tih stanova. Kovačević negira da su stanovi njegovi, ali korespondencija iz Kovačevićeva mobitela koju su istražitelji izvukli osporava njegove tvrdnje. Jutarnji neslužbeno doznaje da je u Kovačevićevim uređajima pronađena hrpa SMS poruka te opširna komunikacija preko WhatsApp-a i Vibera.

K tome, pronađeni su i mailovi iz vremena kada su stanovi kupljeni, a riječ je o komunikaciji s prodavateljima stanova u središtu Zagreba u Ban Centru i na Žnjanu u Splitu. Prema tim podacima je Kovačević direktno komunicirao s prodavateljima, a ne osobe iz tvrtke Cefis. Navodno je Kovačević, sudeći prema porukama, osobno razgledavao i odabirao stanove, dogovarao uvjete kupnje te dinamiku plaćanja.

Osim toga, on je prodavateljima davao podatke kome trebaju slati fakture i slično. Njegova prepiska s osobama angažiranim za uređenje i opremanje stanova također je izuzeta. Dakle, u Kovačevićevom mobitelu pronašle su se i ostale poruke vezane uz dogovore o kupnji stana od 41 kvadrata u Ban Centru, naknadnoj kupnji mjesta za parkiranje u garaži, kao i o kupnji stana od 52 kvadrata na Žnjanu, i to “s pogledom na more”. Tako su istražitelji detektirali i osobe s kojima je bivši šef Janafa komunicirao.

Na primjer, razgovore o kupnji stana u Splitu vodio je s Klementom Bašićem, suvlasnikom firme Sunčani Žnjan koja je tu zgradu gradila. Bašić je firmu vodio skupa s Ivanom Vrdoljakom, bivšim šefom HNS-a. Istražitelji smatraju da svi ti izuzeti materijali jasno pokazuju da se Kovačević ponašao kao kupac i vlasnik stanova. No, kupoprodajnu cijenu je, prema planu koji je Kovačević dogovorio, plaćala firma Cefis u vlasništvu njegova prijatelja Širića koji je ujedno bio Janafov poslovni partner.

Svaki stan, i u Zagrebu u Splitu, plaćen je po oko 150.000 eura, s tim da je parkirališno mjesto u Ban Centru plaćeno dodatnih 30.000 eura.

USKOK DONIO RJEŠENJE O ISTRAZI PROTIV KOVAČEVIĆA I SUOSUMNJIČENIKA; Danas bi trebali pred Županijski sud

Kovačević i Širić prijatelji su od faksa

Istražitelji su u ovom slučaju otišli puno dalje u prošlost od vremena između 2012. i 2020., tijekom kojeg Janaf i Cefis imaju poslovnu suradnju. Zaključak istražitelja je da su Kovačević i Širić dugogodišnji prijatelji i svojevrsni tihi poslovni partneri. Poznaju se još od vremena fakulteta kada su tijekom prve polovice 90-ih studirali na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, ustanovili su istražitelji.

Po završetku studija obojica su imali vrlo “bliske” poslovne puteve. U drugoj polovici 90-ih obojica su počeli raditi na fakultetu, točnije bili su asistenti na Agronomiji. Valja istaknuti da je Kovačević uvijek bio korak ispred. Obojica su svoj znanstveni put počeli na zagrebačkoj Ekonomiji gdje je Širić Magistrirao, a Kovačević doktorirao.

Put je obojicu odveo u HAGENA-u te je Kovačević tamo bio na samom vrhu hijerarhije dok je Širić vodio jednu od direkcija te agencije. Kada 2005. Kovačević prelazi u Upravu Zagrebačkog holdinga, poslovni putevi prijatelja se razilaze, ali istražitelji su pribavili podatke da je Širić u to vrijeme imao upravo od Zagrebačkog holdinga primanja koja nisu baš zanemariva.

TKO JE, ZAPRAVO, TAJ DRAGAN KOVAČEVIĆ: Moćni direktor plesao je sa SDP-om, HNS-om, Plenkijevim frendom, a onda se ipak – prekombinirao

Kovačevićevim tvrtkama upravljala Širićeva sestra

Ono što je zanimljivo jest podatak da je Kovačević, po dolasku na čelo HAGENA-e, svoje poslovne udjele u tvrtki Jadranski hoteli prebacio na svog prijatelja Ivana Širića.

Njihovo partnerstvo nije ni tu prestalo. Dok je Širićev Cefis otpočeo suradnju s Janafom nakon Kovačevićeva dolaska u tu tvrtku, Kovačevićevim tvrtkama upravlja Ivana Širić – sestra njegova prijatelja.

Na adresi u Slovenskoj 9, gdje se nalazio i “klub” za druženja, pa čak i tijekom lockdowna, Kovačević je mahom imao više firmi – Globi, Eko-Glob i Finkor, čija je voditeljica bila Ivana Širić, piše Jutarnji list.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr