banner

Sade krastavce, zabavljaju se i dobro zarađuju!

Učenici Osnovne škole Petrijanec lani su se prvi put okušali u proizvodnji buča i bučina ulja. Ulje im je, kažu, ispalo odlično. Dio su dali školskoj kuhinji, a dio su prodali na kestenijadi u Petrijancu. Ove su godine otišli korak dalje – proizvodit će krastavce za Podravku!

“Nadam se da ćemo i u tome biti uspješni kao što smo bili s bučama”, kaže voditeljica školske ekološke grupe Andreja Martinčević.

U ekogrupi dvadesetak je učenika, koji se zbilja vesele radu na zemlji. Učenice sedmog i osmog razreda Ana Majcenović i Ivana Carek u ekogrupi su od njezina početka.

“Sviđa nam se rad na zemlji. Učimo nove stvari, ali se i zabavljamo, idemo na izlete. Učimo raditi i stječemo radne navike, a kad odrastemo, znat ćemo nešto o poljoprivrednoj proizvodnji”, kažu učenice.

Nema odmora ni tijekom školskih praznika

“I za praznika dolaze raditi, a kada dođe vrijeme berbe krastavaca, brat će se svaki dan. No, grupa će i zaraditi, tako da će imati financijsku podlogu za druge projekte”, kaže voditeljica radova, učiteljica Marija Kramarić.

Poljoprivrednu proizvodnju učenici imaju na zemlji koju je općinska uprava Petrijanca unajmila od privatnih vlasnika i dala je osnovnoj školi na korištenje.

Općina financira i pripreme za sjetvu, nabavu folije i cijevi za natapanje “kap po kap” te mreže za “penjanje” krastavaca. To povrće želi proizvoditi i dvadesetak obitelji s petrijanečkog područja.

Jedna obitelj može zaraditi i do 15.000 kuna

“Budući da svi govore o oskudici, zbog čega ne žele ulagati u poljoprivrednu proizvodnju, Općina je odlučila osigurati sav repromaterijal. Mali proizvođači moraju za proizvodnju imati samo parcelu od kojih 1000 četvornih metara te troje-četvero berača kad za to dođe vrijeme. Na tolikoj se površini može proizvesti od pet do šest tona krastavaca, što znači da jedna obitelj može zaraditi i 15.000 kuna. To je lijep dodatan prihod”, kaže načelnik petrijanečke općine Vladimir Kurečić.

U općini će biti postavljena i klasirka, preko koje će se krastavci klasirati, kako bi se odredila njihova kvaliteta.

Vezani članci:

arti-201105030677006
arti-201104030303006
arti-201105050371006
arti-201104020031006
arti-201104040457006

Povratak na Net.hr