'AKO BUDE KOMPROMISA'

SAD JE SVE JASNO, HDZ-OVAC PRIZNAO: ‘Sjest ćemo za stol sa Škorom, ali on neće biti u poziciji postavljati uvjete…’

Škoro je prekratko u politici da bi imao iskustva i da bi njegova politička retorika bila prihvatljiva. Neće on pozivati Andreja Plenkovića za stol, njega će vjerojatno pozivati Plenković i staviti prijedlog na stol oko kojeg će se razgovarati, smatra Horvat

Kad bi se dogodio kontinuitet, a mi smo sigurni ostvariti ga, Hrvatska kroz nekoliko godina ne bi bila ista kao prije pet ili sedam godina. Formula postoji, treba nam samo brža provedba mjera. Kad ljudi iznose razne korelacije koje nemaju smisla, poput gospodina Bauka, koje nisu korektno izrečene, moramo se pitati što se obećaje, rekao je Darko Horvat, ministar gospodarstva i kandidat HDZ-a u Newsroomu na N1 televiziji i pojasnio na što je točno mislio: ‘Gospodin Bauk je sipao iz rukava razne brojke, sve su to možda krivo kopirani podaci. Premijer Plenković egzaktno iznosi statistiku kojom smo završili prethodne godine.’

Napomenuo je da ne želi prejudicirati ništa o slaganju većine, ali da će se razgovori i pregovori odvijati bez isključivog nametanja nečijih stavova.

“Bude li želje da do dogovora dođe, bit će brzo postignut, ali uz isključive stavove ne. Nezamislivo mi je da se Davor Bernardić i Miroslav Škoro dogovore bilo kakav zajednički nastup zbog svjetonazorski kontradiktornih stavova. Sjedat ćemo vjerojatno za stol sa Škorom, ali na način da ponudimo rješenja, a ne slušamo uvjete”, istaknuo je.

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro više je puta u kampanji istaknuo da neće prihvatiti Andreja Plenkovića kao predsjednika Vlade, ali HDZ-u zamjera i druge stvari.

“Prvu grešku koju radi je to što u isti koš stavlja SDP i HDZ. Nikakve tu zajedničke platforme nema i Škoro je prekratko u politici da bi imao iskustva i da bi njegova politička retorika bila prihvatljiva. Neće on pozivati Andreja Plenkovića za stol, njega će vjerojanto pozivati g. Plenković i staviti prijedlog na stol oko kojeg će se razgovarati.”

Još je jednom istaknuo da Miroslav Škoro neće biti u poziciji postavljati uvjete. Dodao je da je plan za sastav nove Vlade pri kraju i da će Plenković s tim izaći pred one koje će pozvati na razgovor. Napomenuo je da se raspala koalicijska Vlada s Mostom “upravo zbog isključivih stavova”.

‘O Radimiru Čačiću ne želim trošiti riječi’

“Srž nove Vlade bit će desni centar, bez radikalnih stavova i političara. O Radimiru Čačiću ne želim trošiti riječi. On je svake druge godine mijenjao stav i političke opcije koje mu drže leđa. Živi samo zbog potpore HDZ-a u varaždinskoj Skupštini, postat će dio političke povijesti. Radikalno lijeve i desne opcije teško će funkcionirati s Vladom desnog centra”, istaknuo je i dodao da je siguran da će stavovi Miroslava Škore u ponedjeljak biti puno blaži: “Prvo ćemo sjesti s njim i bude li kompromisa, doći će do sastavljanje nove Vlade.”

Odgovarajući na prozivke Glasa poduzetnika rekao je da su se pretvorili u političku platformu i da je udruga iznjedrila političke pretendente pa ta retorika pada u vodu. Istaknuo je da do 31. prosinca možemo biti mirni.

Komentirao je i situaciju s koronavirusom.

“Relevantne odluke su donesene i DIP i HZJZ su propisali adekvatne epidemiološke mjere za izbore, a situacija u drugim zemljama dokaz je da sustav u Hrvatskoj funkcionira bolje. Imamo brzu reakciju kad se pojave žarišta i tako se sprečava transmisija. Ove brojke u Hrvatskoj su nesmotrenost onih koji u Hrvatsku dolaze, mogli bismo biti rigorozniji. Siguran sam da jasan pristup i zaustavljanja korone daju povjerenje u rad epidemiologa, siguran sam da ćemo i drugo poluvrijeme uspješno prebroditi. Moramo se znati ponašati i obraniti se od koronavirusa, ali ne nedostaje nam ni zaštitne opreme, proizvodimo sve”, rekao je Horvat za N1 televiziju.

Povratak na Net.hr