SABORSKI ZASTUPNIK O TVRDNJAMA DA NEKE BANKE PERU NOVAC: / 'Nije pitanje koje su to banke, već tko im je to dopustio'

U biznisu se može činiti što tko hoće, ali onaj tko regulira, dužan je spriječiti takvu praksu,

27.2.2020.
15:00
Patrik Macek/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zastupnik Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) referirao se u četvrtak na informacije da su pojedine banke, a najčešće se spominje Zagrebačka, počele prati novac, poručivši kako pravo pitanje nije koja je banka to radila, nego tko je to dopustio.

U biznisu se može činiti što tko hoće, ali onaj tko regulira, dužan je spriječiti takvu praksu, rekao je zastupnik, te istaknuo kako je takve pojave kod banaka trebala sprječavati Hrvatska narodna banka (HNB).

'Zašto HNB nije ranije obavijestila javnost?'

Guverener Boris Vujčić dolazi u Sabor svake godine, no u izvještajima koje podnosi nikad nije rekao da postoji pranje novca u Hrvatskoj, istaknuo je Lovrinović navodeći kako po njegovim infromacijama to traje nekoliko godina.

"Pitanje je zašto HNB nije ranije obavijestila javnost što se događa, HNB ima obvezu ispuniti određeni obrazac i dostavljati ga Europskoj središnjoj banci, znači li to da su i njih obmanuli, odnosno, ako su im javili, zašto Europska središnja banka šuti", upitao se zastupnik.

Poručio je i kako je nemoguće da HNB, kao regulator banaka, ne zna što se u njima događa, s obzirom da svaki dan ima uvid u njihove račune. "HNB i guverener su znali što se događa, a očito su prešli preko toga", ustvrdio je Lorinović.

'Postajemo zemlja urbanog kaosa'

Zastupnik Giovanni Sponza (IDS) upozorio je na problem bespravne gradanje, navodeći da je u Istri situacija alarmantna, osobito u priobalju gdje bespravna gradnja na poljoprivrednom zemljištu "ide naprijed".

"Uništava se plodno zemljište i pretvara u betonske ploče, situacija je izmaknula kontroli", rekao je Sponza kojemu je nerazumljivo da Državni inspektorat zatvara oči pred tim problemom, odnosno svjesno dopušta devastaciju državnog poljoprivednog zemljišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Postajemo zemlja u kojoj vlada urbani kaos, rekao zastupnik, navodeći da su zbog svega gradonačenici u Istri donijeli deklaraciju da se nadležnost sankcioniranja bespravne gradnje spusti na razinu gradova.

Autoprijevoznici i korona virus

Željko Lenart (HSS) skrenuo je pozornost na probleme s kojima se, zbog pojave korona virusa, suočavaju autoprijevoznici koji su bili u Italiji ili tamo voze. Svi su na granici dobili rješenja da se moraju javiti dežurnom epidemiologu radi pregleda i nadzora od 14 dana, naveo je zastupnik, zapitavši se znaju li mjerodavni što za njih znači 14 dana nevoženja.

Pozvao je Vladu, odnosno resorna ministarstva, da razmotre mjere koje naređuju autoprijevoznicima, jer će u suprotnom, kaže, mnogi propasti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali