A SAD ADIO / Zastupnici idu na dva mjeseca odmora: Plaćamo im ručkove, stanove, hotele, avione, aute i 700.000 kuna da ne budu usamljeni

Image

Saborski zastupnici odlaze na dvomjesečnu ljetnu stanku, a osim što godišnje imaju 100 dana godišnjeg, uživaju i u brojnim povlasticama

15.7.2022.
9:35
Play logo

U petak završava i posljednji tjedan zasjedanja Sabora i službeno počinje njihova ljetna stanka, odnosno dvomjesečna pauza rada Hrvatskog sabora. Dok su trajala glasanja mnogi nisu niti dolazili na sjednice, a neki su dolazili, ali uopće nisu govorili.

Dva mjeseca izbivanja nije sve što se slobodnih dana naših političara tiče. Kada se zbroji cijela kalendarska godina, oni imaju okruglih 100 dana godišnjeg odmora, dok jedan prosječan radnik, usporedbe radi, ima tek tridesetak dana godišnjeg. "Mene je osobno sramota koliko godišnjeg mi imamo…", uputio je drugarsku samokritiku nedavno Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista komentirajući broj slobodnih dana saborskih zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uživaju u brojnim povlasticama

U Hrvatskom saboru imamo 151 saborskog zastupnika, a poznata je činjenica da primaju i prilično velike plaće za naše standarde, koje se kreću od 16 tisuća pa naviše - ovisno o stažu te ostalim relevantnim faktorima. Osim plaća, zastupnici uživaju i u brojnim blagodatima na koje imaju pravo. U te blagodati ulaze troškovi goriva, cestarine, javnog prijevoza, karata za avion, troškovi smještaja u hotelima, troškovi stanarine i režija, ali i naknade za odvojen život.

O tim troškovima Sabor izvještava dva puta godišnje, a uskoro bi se trebalo saznati i koliko su dodatne love potrošili u prvoj polovici ove godine. Prošle godine, primjerice, samo na njihove povlastice potrošeno je 6,8 milijuna kuna. Najviše novca potrošeno je na korištenje osobnih automobila za službene svrhe, odnosno 2,8 milijuna kuna, dok je za najam stanova potrošeno 1,9 milijuna kuna. Za odvojeni život zastupnicima je primjerice prošle godine bilo isplaćeno nešto manje od 710 tisuća kuna.

Ručak ih košta smiješnih 15 kuna

Još jedna od stvari koje zastupnici manje plaćaju je i hrana u njihovu saborskom restoranu, a o čemu je nedavno pisao i portal Net.hr. Unatoč svim poskupljenjima u Hrvatskoj, cijene u njihovu restoranu nisu rasle pa tako primjerice za glavno jelo s prilogom plaćaju 15 kuna po porciji. Cijena dnevne juhe u njihovu restoranu iznosi četiri kune, dnevni prilog plaćaju devet, desert četiri, a salatu tri kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Restoran koji nije poskupio ni lipe /

Imamo ovotjedni meni saborske kantine, tamane se bečki, vratina i riba za cifru za koju se ne može kupiti ni burek

Image
Restoran koji nije poskupio ni lipe /

Imamo ovotjedni meni saborske kantine, tamane se bečki, vratina i riba za cifru za koju se ne može kupiti ni burek

Saborska kantina ne podliježe plaćanju poreza. Restoran u kojem svakodnevno jedu i piju naši izabrani zastupnici izuzet je od obveze izdavanja fiskalnih računa jer se radi o internom restoranu koji obavlja usluge za vlastite članove. Objašnjenje, kako smo pisali početkom travnja, vide u tome kako u saborskom restoranu poslužuju samo članove Sabora i zaposlenike Sabora te se prema tome ne radi o komercijalnom restoranu koji podliježe obvezi fiskalizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Net.hr je nedavno napravio i jedan eksperiment, odnosno pokušali smo skuhati jedno jelo kakvo se može pojesti i u saborskoj kantini. Dvije porcije sličnog jela koštale su nas 103 kune, odnosno čak 73 kune više nego što to plaćaju saborski zastupnici u svom restoranu.

Play logo

Bit će svakako zanimljivo vidjeti koliko je tko od zastupnika bio aktivan ove godine u Saboru. Dok se neki stalno javljaju i sudjeluju u raspravama, za druge se jedva čuje, a plaća (i povlastice) im idu. Kako god bilo, nakon današnjeg glasanja zastupnici odlaze na svoj (zasluženi) godišnji odmor, a ako se ne dogodi neka izvanredna situacija, u saborske klupe vraćaju se 15. rujna kada ih čekaju nove rasprave i novi zakoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo