banner

TOČKE DNEVNOG REDA

SABOR IZGLASAO REBALANS PRORAČUNA: Svi amandmani oporbe su odbijeni

Zastupnici Hrvatskog sabora u srijedu će glasovati o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima je i rebalans Državnog proračuna

Brojni zastupnici glasuju putem video veze što znači da su ili pozitivni na koronavirus ili u samoizolaciji, a zbog epidemioloških mjera zastupnici su osim u Velikoj vijećnici podijeljeni u još pet dvorana.

Prisegnuo novi zastupnik

Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) odbilo je u utorak skinuti zastupnički imunitet Davoru Bernardiću (SDP) radi pokretanja sudskog postupka.

Također je odlučilo da će zastupnička dužnost Domagoju Prici (SDP) započeti na dan kada se utvrdi zakonske pretpostavke za primjenu instituta zamjenjivanja.

Izglasan rebalans proračuna

Odbivši svih 13 oporbenih amandmana, Hrvatski sabor u srijedu je po drugi put izmijenio Državni proračun za ovu godinu s projekcijama za 2021. i 2022. Izmijenio ga je većinom zastupničkih glasova, ‘za’ je glasovalo 76 zastupnika, ‘protiv’ ih je bilo 50, suzdržan nitko.

Pandemija koronavirusa i kriza koju je izazvala te potres u Zagrebu obilježili su ovu godinu, utjecali i na prihode i na rashode državnoga proračuna. Ukupni proračunski prihodi povećavaju se za 9, 2 milijardi kuna, na 131, 1 milijardu, a ukupni rashodi za 8, 6 milijardi kuna na 155, 9 milijardi. Opća će država, očekuje se, zabilježiti manjak od 29, 5 milijardi kuna, odnosno 8 posto BDP.

Sve amandmane na rebalans, koji su podnijeli klubovi i zastupnici Mosta i SDP-a, prvo je odbila Vlada, a u srijedu i saborska većina. Njima se, uz ostalo, tražilo da se osigura 100 milijuna kuna kao dodatak na plaće svim djelatnicima koji zbrinjavaju covid-19 pacijente, 20 milijuna kuna za pomoć umirovljenicima u nabavi uređaja za prelazak na novi tv signal, 40 milijuna za navodnjavanje sinjskog polja, nekoliko milijuna kuna za nabavku opreme bolnica u Varaždinu i Čakovcu itd.

Nikola Grmoja (Most) izrazio je nezadovoljstvo zbog odbijanja amandmana Mosta. Tražili smo za liječnike i medicinske sestre koji rade s covid-pacijentima dodatak na plaću, Hrvatska je jedina koja to nije dala svojim djelatnicima, niste pristali, a niste pristali ni na covid-dodatak za umirovljenike, jedno od čega ne odustajte je korupcija, prozvao je vladajuće.

Hrvatski sabor u srijedu je većinom glasova prihvatio Godišnje izvješće Vlade.

Odbijena interpelacija u vezi afere Krš-Pađene

Prije glasovanja o interpelaciji u vezi afere Krš-Pađene, Davor Dretar iz Domovinskog pokreta tražio je stanku kako bi se oporbeni klubovi posavjetovali.

Interpelacija je odbijena jer je 76 zastupnika glasovalo protiv, njih 51 za te je bilo dva suzdržana.

Sustav popravljen, krenulo je glasovanje

Krenulo je glasovanje o amandmanima. Prije glasovanja o promjena u proračunu, u ime kluba Mosta stanku je zatražio Nikola Gmoja. Javio se i Hrvoje Zekanović koji traži stanku od 10 minuta. On je predstavio problem povećanja članarine u EU.

Sabor je većinom glasova izmijenio svoj Poslovnik prilagodivši ga odluci Ustavnog suda o ukidanju odredbe kojom se zbog epidemioloških mjera ograničavao broj zastupnika koji su mogli sudjelovati u radu sjednica, iznositi mišljenja i replicirati. Promjenom Poslovnika omogućeno je svim zastupnicima da u doba epidemije sudjeluju na sjednici raspoređivanjem u nekoliko dvorana i praćenjem sjednice video vezom, te da raspravljaju i repliciraju predlagaču zakona.

Tehnologija za glasovanje u kvaru

SDP-ov Arsen Bauk rekao je da bi bilo dobro da se dobije rezultat glasovanja iz svih pet dvorana kada je u pitanju rebalans proračuna. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je rekao da će se rezultati pročitati.

No, sustav glasovanja ne funkcionira najbolje te je zakazao. Dakle, semafor koji prati glasovanje zastupnika ne radi, što znači da zastupnici nisu mogli glasovati kao inače. Bili su pozvani brojači koji bi brojali ruke.

Marijana Puljak iz stranke Pametno predložila je Jandrokoviću da se glasovanje odgodi za sutra. On joj je odgovorio da je moguće da će doći do odgode ako se nefunkcioniranje sustava nastavi. “Ne želim da se dovodi u pitanj legitimnost glasovanja”, rekao je.

“Ako do tada ne budemo imali posložen sustav, glasovanje ćemo prebaciti, najavio je zastupnicima koji bi danas trebali glasovati o rebalansu proračuna, Godišnjem izvješću Vlade, interpelaciji o projektu Krš-Pađene i izmjenama saborskog Poslovnika”, rekao je Jandroković..

Hoće li zastupnici glasovati ili ne znat će se nakon stanke od sat vremena pa bi ponovno glasovanje trebalo početi oko 11:30.

O čemu se danas glasuje u Saboru?

Zastupnici Hrvatskog sabora u srijedu će glasovati o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima je i rebalans Državnog proračuna.

Rebalansom državnog proračuna se planiraju prihodi u iznosu od 131,1 milijardu kuna, što je povećanje za 9,2 milijarde kuna, dok se rashodi povećavaju za 8,6 milijardi kuna, na ukupno 155,9 milijardi kuna.

Tako će ukupni manjak proračuna ove godine iznositi 24,8 milijardi kuna ili 6,7 posto BDP-a. No, kada se tomu dodaju i izvanproračunski korisnici i lokalna država, manjak opće konsolidirane države po ESA 2010 metodologiji ove će godine iznositi 29,5 milijardi kuna ili osam posto BDP-a.

Povratak na Net.hr