PREDSJEDNIK NA POTEZU

HRVATSKI SABOR JE RASPUŠTEN! ‘Za’ je glasalo 105 zastupnika, Milanović će odlučiti idemo li na izbore u lipnju ili srpnju

Nakon raspuštanja Sabora, parlamentarni izbori moraju se održati u roku od 30 do 60 dana, što znači da bi posljednji rok za izbore bio 12. srpnja, a najraniji 21. lipnja

Hrvatski sabor, točnije njegov deveti saziv, raspušten je danas glasovima 105 zastupnika. Protiv je bilo osmero, a četvero suzdržanih. Parlamentarni izbori moraju se održati u roku od 30 do 60 dana. O datumu izbora odlučit će predsjednik Zoran Milanović.

  • Plenković je jutros dolazeći u zgradu Sabora najavio današnje raspuštanje
  • Bandić je tražio dodatne konzultacije s HDZ-om
  • Prosvjednici su ispred zgrade Sabora tražili donošenje Zakona o obnovi Zagreba prije raspuštanja Sabora
  • Premijer je ušao na stražnji ulaz, a kad je izašao iz Sabora, prosvjednici su ga izviždali

ZAGREBAČKA OPORBA PRENOĆILA PRED SABOROM: Zbog zakona o obnovi Zagreba ‘neće se maknuti s Markova trga’

Pratite tijek događanja:

Prosvjednici ispred Sabora: ‘Zagreb vam ovo neće zaboraviti’

14.45 – Nakon što je raspušten 9. saziv Hrvatskog sabor zagrebačka oporba koja od nedjelje prosvjeduje na Trgu Sv. Marka zbog toga što nije donesen zakon o obnovi Zagreba uz negodovanje je ispraćala zastupnike koji su glasali za raspuštanje.

Prosvjednici su ponovno razvukli transparenet „ Zagreb vam ovo neće zaboraviti” i uz povike jednog od lidera prosvjeda Vili Matule „Dolje Bandić, HDZ, SDP , izdali ste građane” ‘oprostili’  se sa zastupnicima koji su napuštali zgradu Sabora.

Predstavnici stranaka Možemo!, Zagreb je naš!, Nove ljevica, ORaH-a, Radničke fronta i Za grad te njihovi simpatizeri od zastupnika su tražili da se prvo završi javna rasprava o zakonu o obnovi Zagreba koja je počela u petak, te tek nakon njegova donošenja raspusti Sabor.


Sabor je raspušten, Jandroković se zahvalio svima

13.57 – Hrvatski sabor je raspušten. Prijedlog odluke podržalo je 105 zastupnika. Protiv je bilo osmero, a četvero suzdržanih. Parlamentarni izbori moraju se održati u roku od 30 do 60 dana, što znači da bi posljednji rok za izbore bio 12. srpnja, a najraniji 21. lipnja. O datumu izbora odlučit će predsjednik Zoran Milanović.

“Čini mi se da ću se ovoga mandata sjećati upravo po tom jedinstvu i zajedništvu koje smo pokazali u tim, najtežim trenutcima“, rekao je Gordan Jandroković podsjećajući kolege kako je Sabor i u jeku epidemije koronavirusa radio bez prestanka i bio jedan od rijetkih europskih parlamenata koji nije prekidao svoj rad.

“Nadam se da ćemo, bez obzira na ozračje koje nekad nije bilo najbolje,  ostati upamćeni po odlukama koje smo donijeli i po reakcijama koje smo imali u trenutku epidemije koronavirusa“, rekao je zastupnicima i zahvalio im na suradnji te im zaželio puno uspjeha u budućem životi i radu.

Različiti smo, ali vjerujem da ste svi radili u najboljem interesu hrvatskih građana, s uvjerenjem da činite dobro, da je to korisno za naše građane i narod, izjavio je Jandroković.

Zahvalio je i svim saborskim službama, ljudima koji pomažu na sjednici, straži, kuharama, konobarima, spremačicama, cijelom osoblju Sabora.

“Hvala vam lijepa, raspustili smo se, želim vam puno sreće u daljnjem životu i radu”, rekao je nakon glasanja predsjednik Sabora Gordan Jandroković.


Jandroković odredio novu stanku

13.36 – Na traženje zastupnika,  Gordan Jandroković odredio je novu stanku. Sjednica se nastavlja u 13.50.


Zlata Hrvoj Šipek imenovana državnom odvjetnicom

13.10 – Sa 80 glasova “za” donesena je odluka o imenovanju Zlate Hrvoj Šipek glavnom državnom odvjetnicom. Opširnije


Donesen Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe

12.56 – Prijedlog Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe podržalo je 115 zastupnika. Od početka iduće godine oko 20.000 građana starijih od 65 godina moći će računati na nacionalnu naknadu u iznosu od 800 kuna mjesečno.

Donošenjem Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe tu naknadu sljedeće bi godine trebali dobiti građani stariji od 65 godina koji za života nisu skupili 15 godina mirovinskog staža, žive neprekidno barem 20 godina u Hrvatskoj ili u kućanstvu gdje su prihodi po članu obitelji manji od 800 kuna mjesečno. Opširnije


Usvojen je rebalans proračuna

12.36 – Prijedlog izmjena i dopuna proračuna za 2020. i projekcija za 2021. i 2022. godinu usvojen je većinom od 79 glasova zastupnika.

Rebalansom se ukupni prihodi smanjuju se za 23,2 milijarde kuna i iznosit će oko 122 milijarde, dok ukupni rashodi ostaju na 147,3 milijarde kuna.

Pad proračunskih prihoda posljedica je mjera poduzetih u borbi protiv koronavirusa, odgode odnosno djelomičnog ili potpunog oslobođenja od plaćanja poreza i doprinosa, kao i pada gospodarske aktivnosti.

BDP će u ovoj godini, procjena je Vlade, pasti za 9,4 posto, proračun je, pak, rađen uz projekciju da će gospodarski rast biti 2,5 posto. Opširnije


Zekanović i Beljak zatražili stanke, sjednica se nastavlja u 12.30

12.11Hrvoje Zekanović (Suverenisti) zatražio je stanku od 10 minuta. HDZ-u i SDP-u predbacio je da su o svim ključnim temama “koje su potresale hrvatsko društvo” rekao da su bili istomišljenici:

“To je sve igrokaz, oni vode istovjetnu politiku.”

Jandroković je rekao da se ne slaže s onim što je Zekanović rekao, ali stanku je odobrio.

Krešo Beljak (HSS) zatražio je stanku od “godinu dana”.

“Neću dati stanku od godinu dana, ali od 10 minuta sigurno”, rekao je Jandroković rekavši da se sjednica nastavlja u 12.30.


Vlada odbija amandmane oporbe, Maras s transparentnom stoji ispred govornice

11.21 – Krenulo je glasanje o oporbenim amandanima, ima ih 130. Većinu ih je podnio SDP-ov Gordan Maras. Vlada ih redom odbija, a zastupnici većinski podržavaju Vladin stav. Maras je prije glasanja o pretposljednjem amandmanu stao pred govornicu s transparentom “Izdali ste Zagreb. Nemamo sinkopu. Promjena dolazi”.

Govori da se neće maknuti dok se ne donese Zakon o obnovi Zagreba. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kaže da ga neće izbaciti jer je danas zadnji dan ovog saziva Sabora. Opširnije


Bulj: ‘Što će biti s onima kojima minimalci kasne?’

11.15 – Živi zid podsjeća da Vladine mjere pomoći gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta prestaju krajem lipnja, a početkom srpnja moratorij na prodaju zemlje strancima.

Tko će reagirati bez Vlade i Sabora, pita se Snježana Sabolek, koja upozorava da će najveći gospodarski problemi uslijediti nakon izbora i ljeta.

I Miro Bulj (Most) pita što će iza lipnja biti sa radnicima kojima ‘minimalci’ kasne, što će biti s iseljenima iz Hrvatske. Koronakriza je pokazala do čega je politika dovela narod, narodni zastupnici se moraju boriti za narod i samo njemu odgovarati, ne ni Bruxellesu, ni premijeru, kazao je.

Kao i svoje prvo zastupničko izlaganje, Goran Aleksić (Snaga) i posljednje je posvetio dužnicima koje su “opljačkale banke”. Apostrofirao je pitanje prava na obeštećenje nakon konverzije, te sucima poručio da moraju “ući duboko u problematiku“, a ne tumačiti onako netko je rekao iznad njih.


Oporba: Zagreb je razrušen, a ljudi nemaju pojma što će s njima biti

11.11 – Oporbeni saborski zastupnici Anka Mrak Taritaš (Glas) i Mirando Mrsić (Demokrati) optužili su u ponedjeljak HDZ i Vladu da su nedonošenjem zakona o obnovi Zagreba zaboravili Zagrepčane i prepustili ih mešetarima nekretnina.

“Grad je razrušen, a Zagrepčani koji su ostali bez domova nemaju pojma što će s njima biti. Reketari ih se na svakom koraku, a oni koji upravljaju državom ostavili su ih na cjedilu, nisu htjeli donijeti zakon o obnovi i krenuti s poslom“, rekla je Mrak Taritaš.

“Zagreb je opustošen sustavnom pljačkom, a sada mu se oduzima i dostojanstvo. Plenkoviću se jako žuri na izbore, pa neka ih ima! Zagrepčani i Zagrepčanke i svi građani Hrvatske, izađite na izbore i vratite Plenkoviću i HDZ-u pljusku koju ste od njih dobili“, pozvala je zastupnica.

Mrsić pak kaže da je današnje raspuštanje Sabora “surova poruka Zagrepčanima”, da ih je HDZ zaboravio i prepustio mešetarima nekretnina.


Bandićev klub: ‘Zakon o obnovi Zagreba na prvu radnu sjednicu Sabora’

11.10 – Saborski Klub Stranke rada i solidarnosti predložio je u ponedjeljak Hrvatskom saboru da zaključkom zaduži Vladu da mu na prvu radnu sjednicu uputi zakon o obnovi Zagreba i dviju županija pogođenih potresom.

Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko zagorske i Zagrebačke županije, treba biti usuglašen sa strukom, zahtjevima građana i Gradom Zagrebom, poručuje Bandićev Klub.

Zaključkom, koji je Klub adresirao na predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, Vladu bi se zadužilo da sredstva za financiranje obnove osigura iz državnog i gradskog proračuna,  EU fondova i ostalih dostupnih izvora financiranja.


Butković: Prosvjed ispred Sabora je nepotreban

10.41 – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković poručio je u ponedjeljak da prosvjed zagrebačke oporbe, koja traži izglasavanje Zakona o obnovi Zagreba prije raspuštanja Sabora, nije potreban jer se o zakonu treba provesti javna rasprava, za što je potrebno vrijeme. Opširnije


Maras govorio uz glazbu iz ‘Gubec-bega’: ‘Sramite se, izdali ste Zagreb’

10.32 – ”Bandić će platiti cijenu za ovo što je napravio Zagrebu. Deseci tisuća sugrađana ne znaju gdje će spavati, a Plenković i Bandić su izabrali svoje fotelje. Sramite se, izdali ste Zagreb”, poručio je SDP-ov Gordan Maras uz glazbenu podlogu uz opere “Gubec-beg” koju je puštao s mobitela.


Plenković: ‘Stav većine je da se raspusti Sabor’. prosvjednici ga izviždali

10.18 – Premijer Andrej Plenković novinarima se obratio i potvrdio kako su održali sjednicu Kluba HDZ-a i potvrdili stav stranke i većine da se danas raspusti Sabor.

Premijer je, inače, u Sabor ušao na stražnji ulaz pa su ga novinari upitali zašto je to učinio:

“Svi ulazi u Sabor su javni, a budući da sam došao na početak sjednice Kluba, došao sam onako kako smatram da treba doći.”

Premijera su, inače, dok je izlazio iz Sabora izviždali prosvjednici koji traže donošenje Zakona o obnovi Zagreba prije raspuštanja Sabora. Vikali su mu i “Zašto bježite?” i “Bandiću, HDZ, dosta je trgovine.” Opširnije


Pupovac: Moramo krenuti od nulte točke

10.00 – “Ako donosimo odluku o raspuštanju, onda je treba donijeti sa sviješću da je potreban radikalan zaokret. Ako ova zemlja želi vladavinu zakonitosti, jednakost svih pred zakonom i Ustavom, moramo krenuti od nulte točke, a to je tolerancija prema razlikama, u političkim i vjerskim stavovima, etničkim identitetima i drugim vrstama identiteta. Danas se borimo ne bismo li to vratili”, rekao je SDSS-ov Milorad Pupovac.


Zastupnici imaju pojedinačne govore

9.30 – Sjednica je počela oko 9.30, a prvo su na redu pojedinačni govori zastupnika.


Bandić ne želi otkriti hoće li biti za raspuštanje, traži konzultacije

9.20 – Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi rekao je novinarima na Markovu trgu da se zakon ne može donijeti preko noći: “Treba dobro razmisliti”, javlja N1.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jutros uoči sastanka Kluba zastupnika njegove stranke, nije želio reći hoće li oni biti za ili protiv raspuštanja Sabora.

I nakon jutrošnjeg sastanka njihova Kluba rekli su da će odluku o tome donijeti nakon dodatnih konzultacija s Klubom HDZ-a koje će zatražiti.


Ogorčeni Zagrepčani dočekali zastupnike

9.15 – I dok se zastupnici i ministri okupljaju u Saboru, pred zgradom ih dočekuju ogorčeni Zagrepčani s fotografijama svojih porušenih stanova. Traže izglasavanje Zakona o obnovi Zagreba, prije raspuštanja Sabora. Ministar energetike Tomislav Ćorić pokušao im je reći kako je Zakon pušten u javnu raspravu te da će građani dobiti smještaj, no njegovu su izjavu prekinuli skandiranjem: Prvo Zakon, onda razlaz. Izviždali su i Branka Bačića, Darka Horvata…

Zagrebački gradski zastupnik i predsjednik stranke Zagreb je naš! Tomislav Tomašević tvrdi da su vladajući imali dovoljno vremena da donesu zakon, usuglase ga sa strukom i otvore javnu raspravu te da je zakon o obnovi Zagreba mogao danas biti izglasan.

“Zakon lex Agrokor donesen je u tri tjedna, a ovo nisu mogli ni u dva mjeseca”, poručuje.

Zakon se ne donosi zbog političke trgovine Bandića i HDZ-a

Razlog zašto do toga nije došlo Tomašević vidi u trgovini između zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a u Zagrebu.

Ako se raspusti Sabor, zakon može biti usvojen tek u rujnu ili listopadu a građani su dotad ostavljeni na cjedilu, istaknuo je, ustvrdivši da je vladajućoj stranci bitnije par mandata više od građana stradalih u potresu.

“Htjeli smo poručiti da ostajemo ovdje kao što želimo da oni ostanu ovdje i odrade posao do kraja”, zaključio je.

“Ako se zna da je 26 tisuća ljudi prijavilo štetu od potresa, onda je ovo poraz za ovaj saziv Sabora”, ocijenila je Rada Borić iz Nove ljevice.

Nakon raspuštanja Sabora, parlamentarni izbori moraju se održati u roku od 30 do 60 dana, što znači da bi posljednji rok za izbore bio 12. srpnja, a najraniji 21. lipnja.

Povratak na Net.hr