Prijedlog na prvoj sjednici Sabora

S RIJEČI NA DJELO: “Zastupnici i političari moraju se solidarizirati s narodom koji živi sve teže”

Kako su i obećali, jedan od prvih poteza Mosta u idućih nekoliko dana bit će temeljita analiza zastupničkih povlastica, uključujući i analizu primanja, te će se na temelju toga donijeti prijedlog izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru. Prijedlog će u proceduru na prvoj sjednici Sabora.

“Kako bismo odmah pokazali da stojimo iza svojih riječi i kako bismo što prije počeli ispunjavati ono što smo svojim biračima obećali, u proceduru ćemo već na sljedećoj sjednici uputiti izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika.

POVLASTICE I MASNE PLAĆE: Evo što prvo predlaže Mos

Smatramo da nije u redu da netko nakon što je tek nekoliko sati bio saborski zastupnik zbog toga godinu dana prima novčana sredstva koja nisu zaslužena radom i zalaganjem. Taj sustav stvoren je kako bi pogodovao pojedincima i strankama koje na taj način plaćaju vjernost njima, a ne ideji boljitka Hrvatske”, navodi se u priopćenju Mosta.

Navode da su se tijekom pregovora obje koalicije, Domoljubna i Hrvatska raste, složile s ovom reformom te se nadajuo da će je sve te stranke podržati i sada kada bude na dnevnom redu Sabora.

Od novca puno je važnija poruka

“Sredstva koja će se ovime uštedjeti nisu zanemariva, no taj novac sam po sebi svakako neće spasiti hrvatsko gospodarstvo i proračun. Međutim, smatramo da je od novca i privilegija puno važniji cilj i poruka koju ovime šaljemo. Zastupnici Hrvatskog sabora i političari naprosto se moraju solidarizirati s narodom koji živi sve teže. Ovaj potez smatramo moralnim činom i vjesnikom promjena”, stoji u prioćenju.

Konkretno, ako  izmjene Zakona prođu u Saboru to znači da zastupnici neće imati pravo na naknadu plaće nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti. Za vrijeme od šest mjeseci od dana prestanka obnašanja zastupničke dužnosti po aktualnom Zaoknu im se isplaćuje nakanada u visini plaće, a sljedećih šest mjeseci pravo na 50 posto te naknade.

Zakon bi se primjenjivao se na parlamentarce počevši sa zastupnicima osmog saziva Sabora konstituiranog 28. prosinca 2015.,  na postupke pokrenute, a nedovršene, prije stupanja na snagu  novoga Zakona.

PRVI POTEZI: Most analizira povlastice, najavljuje rezanje plaća zastupnika

STVAR TUMAČENJA ILI? … Grmoja: ‘Milanović je priznao kontaktiranje Mostovaca’

MILANOVIĆ: Zastupnike Mosta su plašili novim izborima, dovedeni su pred zid

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr