S 300.000 eura Glavašu pokušali ‘kupiti’ slobodu

Nekoliko tjedana prije nego što je trebala biti objavljena odluka Vrhovnog suda o Glavaševoj žalbi, tajne službe otkrile su da su njegovi najbliži suradnici, HDSSB-ovac Ivan Drmić i prijateljica Sanja Marketić, pokušali podmititi suce Vrhovnog suda.

Afera pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, kako bi Branimira Glavaša oslobodili kazne od 10 godina zatvora za ratni zločin, sve više poprima obrise hrvatskog Watergatea.

arti-201008160106006Jutarnji list piše da su glavnu ulogu u operaciji koja je povezala ugledne suce, poduzetnike i visokorangirane političare imali saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić i urednica Glasa Slavonije Sanja Marketić.

Nekoliko tjedana prije nego što je trebala biti donesena i objavljena odluka Vrhovnog suda o Glavaševoj žalbi, hrvatske su tajne službe došle do informacije da skupina poduzetnika pokušava podmititi suce Vrhovnog suda.

Iz izvora bliskih istrazi saznaje se da je tu akciju koordinirao Drmić, a vođena je u dva smjera: pokušati nagovoriti suce da odluče u Glavaševu korist ili ih pokušati podmititi. Za to su prikupljali novac od poduzetnika.

Drmić i osječki poduzetnik Drago Tadić, direktor Osijek Koteksa, pokušali su, navodno, utjecati na suca Vrhovnog suda Branka Hrvatina, no ovaj je nakon tog razgovora slučaj prijavio obavještajnoj službi SOA-i.

Prema jednoj verziji, Drmić i Marketić trebali su prikupiti 300.000 eura, čime su, navodno, namjeravali potkupiti troje sudaca Vrhovnog suda. Obratili su se direktoru jake osiguravajuće tvrtke koji im je rekao da taj novac ne može dati, ali da bi ga mogao posuditi uz jamstvo da će biti vraćen.

arti-201008120393006Ti pregovori su propali, pa su se Glavaševi bliski suradnici okrenuli drugim izvorima, prije svega tvrtkama u vlasništvu Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Navodno su značajan novac dobili i preko tvrtke Cesting, u kojoj je direktor Marko Bagarić, rizničar HDSSB-a.

Istraga raspolaže mnoštvom tajno snimljenih telefonskih razgovora koji su iznimno važni dokazi za rekonstrukciju cijele operacije. Kad su u jednom trenutku Drmić i Marketić shvatili da je akcija provaljena i da ih prati policija, prilično su se uspaničili. Potražili su pomoć jednog zagrebačkog odvjetnika, koji im je savjetovao da priču obrnu i prikažu se žrtvama iznude, te da s tom pričom odu u policiju.

Odlučili su ga poslušati. Drmić se u policiji pojavio u subotu popodne, 24. srpnja, šest dana prije nego što je Vrhovni sud objavio svoju presudu, donesenu još 2. lipnja i dva mjeseca držanu u tajnosti.

I Drmić i Marketić su u osječkoj policiji dali iskaz, a priča koju je inspektorima iznio HDSSB-ovac bila je konfuzna i kontradiktorna. Čim bi mu bilo postavljeno pitanje, izgubio bi se i trebalo mu je prilično vremena da odgovori. Inspektorima se Drmićev iskaz učinio nevjerodostojnim i bili su uvjereni da ne govori istinu.

Nakon što je razotkrivena afera o pokušaju podmićivanja, Drmić je poslao priopćenje u kojem tvrdi da je sam bio reketaren, te da je obavijestio USKOK.

Prethodni članci:

arti-201008160106006
arti-201008120393006
arti-201008090343006
arti-201008110530006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr