TAKO DALEKO, I TAKO BLIZU

S 15 GODINA POBJEGAO SAM U HRVATSKU: Otac je htio udati moje sestrice u dobi od 9 godina: ‘Nedostaje mi samo baka’

Film ‘4700 kilometara daleko’ je film je dječaku Yazdanu i njegovoj hrabrosti, i tamo odakle dolazi, i danas, u Hrvatskoj, gdje se marljivo školuje i mašta o lijepoj budućnosti

Yazdan je naizgled kao bilo koji tinejdžer: nasmijan je, nosi crne uske traperice, hudicu i pernatu jaknu, miriše po parfemu. No ozbiljan je, marljiv i odgovoran, kao djeca koja su rano spoznala da su u životu često prepuštena sebi i da se treba boriti.“, predstavlja Barbara Matejčić, novinarka, glavnog junaka kratkog filma „4700 kilometara daleko“.

Yazdan je danas školac koji će uskoro imati 18, sprema se na fakultet, u Hrvatskoj, a sa samo 15 godina je organizirao bijeg svoje obitelji iz mjesta – 4700 kilometara udaljenog od Zagreba – jer je svjedočio kako je otac zlostavljao majku, a smjerao je i udati njegove sestrice, tada u dobi od 9 godina. Yazdan govori o sustavu u kojem mu policajac kojem prijavljuje zlostavljanje majke odgovara „da ne može protiv svog oca“, govori o strahu, ali i o izgubljenom djetinjstvu, govori o trenucima kada je spoznao da više nikada u životu neće vidjeti oca, i otkriva kako se nosi s time. Govori i o tome kako proučava Narodne novine i mukama onih koji imaju status izbjeglica. „Moji prijatelji nemaju pojma što je e građanin…“, kaže Yazdan u jednom trenutku.

Voli Olivera Dragojevića

Svojim toplim glasom otkriva da bi jednog dana možda i promijenio ime i prezime, jer ga vezuje uz generacije nasilnika. Ime bi možda promijenio u Oliver, jer voli pjesme Olivera Dragojevića. Vrlo potresno objašnjava svoje razloge potpunog raskida s ocem, s prošlošću koju ostavlja tamo daleko, udaljenu 4700 kilometara.

„Ništa mi ne nedostaje. Osim bake. Mamine mame“, rekao je Yazdan Barbari Matejčić. „Nismo htjeli raditi ni dokumentarni ni igrani film, već je nastao od arhivskih snimaka koji, kao simbolična vizualna pozadina, prate Yazdanovu naraciju.“, objašnjava Barbara Matejčić, koja potpisuje koncept i tekst. U filmu čujete glas Yazdana Fayyaza, video glazbu potpisuje Sanja Bistričić, a zvuk je obradio Doringo. Film je nastao u suradnji s UNHCR-om Hrvatska, Agencijom UN-a za izbjeglice.

Ovdje možete pogledati dirljivu priču o hrabrom dječaku Yazdanu i njegovom životnom pothvatu. Koji još uvijek traje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr