NOVE ZAVRZLAME

ZAPOČELA ZAPLJENA TODORIĆEVA CARSTVA: Sberbank pokrenuo postupak ovrhe nad Mercatorom, oglasio se povjerenik Ramljak

Ruski Sberbank počeo je provoditi ovrhu nad 18,53 posto dionica najvećeg slovenskog maloprodajnog lanca Mercatora koje im je u zalog za kredit dao Ivica Todorić, potvrđeno je iz Sberbanka za Novu TV.

Krenula je ovrha nad Mercatorovim dionicama. Riječ je o 1.128.803 dionica izlistanih na Ljubljanskoj burzi koje je nizozemska tvrtka Agrokor B.V. dala u zalog za kredit koji joj je odobrio Sberbank. Iz Sberbanka su poručili kako su još prošlog tjedna poslali obavijest o pokretanju ovrhe nakon što su odlučili ubrzati postupak osiguravanja svojih potraživanja.

Nadaju se kako će cjelokupni proces završiti do kraja lipnja, te dodaju kako Agrokor Investments B.V. ne podliježe tzv. lex Agrokoru s obzirom na to da je osiguranje za kredit odobreno po slovenskim zakonima te se ovrha provodi u skladu sa zakonima te zemlje.

MOĆNI RUSI KREĆU U NAPLATU AGROKOROVIH DUGOVA? ‘Sberbank počeo plijeniti dionice Mercatora’

Ove navode za Novu TV potvrdili su i iz Agrokora. Navode da je Agrokor d.d. vlasnik 69,57 posto Mercatora i kako to vlasništvo nije založeno niti na bilo koji način dovedeno u pitanje.

‘Sberbank može pokrenuti postupak ovrhe samo nad imovinom u vlasništvu nizozemske tvrtke Agrokor Investment B.V. Prema informacijama kojima raspolaže izvanredna uprava Agrokora, Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 milijuna eura od Sberbanka u veljači ove godine založio dionice Mercatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja. Tim temeljem Sberbank ima direktan zahtjev prema toj imovini i može pokrenuti postupak ovrhe. Kako Agrokor d.d. nije vlasnik Agrokor Investments B.V., na ovu se kompaniju ne odnosi Zakon o postupku izvanredne uprave. Izvanredna uprava Agrokora ima ingerencije samo nad vlasništvom Agrokora d.d., a navedeni manjinski udio u Mercatoru to nije. Međutim, bilo kakvo raspolaganje tim manjinskim udjelom nema utjecaj na budućnost Mercatora kao niti na proces restrukturiranja Agrokora’, poručila je izvanredna uprava Agrokora na čelu s Antom Ramljakom.

Povratak na Net.hr