Rusi spremni graditi nuklearku u Slavoniji, tri moguće lokacije?

Stara ideja, ponovno je aktualizirana nakon što je ruski nuklearni div Rosatom poručio da je spreman sudjelovati u gradnji nuklearke u našoj zemlji, najvjerojatnije na području istočne Slavonije.

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, iz Rosatoma su potvrdili da su spremni uložiti do dvije milijarde američkih dolara u gradnju nuklearke u Hrvatskoj. Računice Rosatoma pokazuju da bi gradnja nuklearke u Hrvatskoj od 1000 megavata stajala između 1,8 i dvije milijarde USD, pri čemu bi se, prema pisanju Slobodne Dalmacije, novac namaknuo kreditima ili formiranjem međunarodnog konzorcija, piše Jutarnji list.

Tri moguće lokacije

Kao potencijalna lokacija za gradnju nuklearke u Hrvatskoj već se godinama spominje Dalj u Podunavlju. No, nuklearka bi se, smatraju stručnjaci, mogla graditi i na području Županje, u slavonskoj Posavini, te kod Donjeg Miholjca. Inače, iz Rosatoma nam do zaključenja ovog teksta nisu odgovorili na upit. No, u Ministarstvu gospodarstva kažu da nisu zaprimili nikakav prijedlog vezan za gradnju nuklearne elektrane u Hrvatskoj, ali tu mogućnost ne odbacuju.

“Hrvatska energetska strategija ne niječe mogućnost gradnje nuklearne elektrane u duljem vremenskom razdoblju za koje postoje adekvatne lokacije. Međutim, prije bilo kakvih razgovora potrebno je ustanoviti institucionalne preduvjete. Oni se prvenstveno odnose na uspostavu adekvatnog programa koji obuhvaća sve elemente nuklearne sigurnosti”, kažu u Ministarstvu.

Povratak na Net.hr