NEOBJAŠNJIVO?

RUPE U BIOGRAFIJI SABORSKE ZASTUPNICE: Znanstvena karijera Brune Esih puna nelogičnosti

Saborska zastupnica Bruna Esih znanstveni je novak na Institutu Ivo Pilar punih 15 godina, a smjela bi biti samo šest. Vremenske rupe u njezinoj biografiji s Instituta su pojasnili rodiljnim i drugim dopustima za majke te izmjenom jednog Zakona.

Nezavisna saborska zastupnica koja je na listi HDZ-a osvojila više od deset tisuća preferencijalnih glasova Bruna Esih već 15 godina radi kao znanstvena novakinja na Institutu Ivo Pilar iako se znanstveni novak može biti svega šest godina, piše Tportal. S radom je počela u rujnu 2001. nakon što je diplomirala na Hrvatskim studijima.

Iako nije studirala povijest nego filozofiju i kroatologiju, na Institutu Ivo Pilar kažu da je područje njezinog znanstvenog rada suvremena povijest, a znanstveni interesi hrvatska suvremena povijest, Drugi svjetski rat i poraće te Domovinski rat.

Činjenicu da punih 15 godina nije doktorirala, a morala je to učiniti u roku šest godina, na Pilaru pojašnjavaju njezinim korištenjem bolovanja, rodiljnog, roditeljskog ili neplaćenog dopusta tijekom kojih njezin status na Institutu miruje, a “ugovor se produljuje za vrijeme provedeno u mirovanju”.

NOVA ZVIJEZDA HDZ-a: Pomela Jandrokovića i Reinera, pa pojasnila ‘privatni stožer’ kod Hasanbegovića

Upisala magisterij, pa se poslije promijenio zakon

No, kad se zbroje svi dopusti koje je imala jer je majka troje djece, Esih nedostaje čak devet godina. Odnosno, na Institutu je smjela kao znanstveni novak provesti šest, a ona broji devet godina.
Iz Instituta to pojašnjavaju činjenicom da je prilikom zaposlenja upisala magisterij znanosti, “ali je u međuvremenu sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju omogućeno da se bez magisterija upiše doktorski studij” te je 2006. godine upisala doktorski studij povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

Od znanstvenika s Institutu očekuje se i objava najmanje dva znanstvena rada godišnje, no i te obveze miruju ako je zaposlenik na bolovanju, rodiljnom ili neplaćenom dopustu.
Tako je Esih, prema podacima Hrvatske znanstvene bibliografije, objavila ukupno osam radova.

Povratak na Net.hr