Play ponuda

RARITET IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA / Ronioci kod Visa nabasali na savršeno očuvanu 'Leteću tvrđavu': 'To je bila posljednja nada svim pilotima...'

Image

Američki bombarder B-17 nazvan Tennessee Sunshine pronađen je u gotovo savršenom stanju u viškom akvatoriju na dubini od 116 metara, 77 godina nakon pada

11.4.2022.
8:42
Play ponuda

Na povratku s akcije bombardiranja željezničkog kolodvora u Zagrebu, 4. ožujka 1945. godine, američki zrakoplov B-17, poznat pod nadimkom Leteća tvrđava, srušio se u blizini Visa. Nagađa se da ga je oborila nacistička protuzračna obrana, kao i još osam savezničkih aviona koje je u viškom akvatoriju pronašao ronilac iz Komiže, Lorenz Marović.

No, ovaj se zrakoplov po nečemu ističe. Među rijetkima je u svijetu koji je ostao u komadu, unatoč tome što se nalazi na dubini od 116 metara.

"Vis je bio posljednja nada svim pilotima da slete na nekakvo tvrdo tlo ako moraju prisilno sletjeti zbog oštećenja prilikom akcija, a da to nije unutar nacističkog dijela. Dakle, Vis je bio sletište za avione u nuždi. Mnogi su sletjeli, na tisuće ih je sletjelo, repariralo se, vratili se u bazu i ponovno u akciju, a kažu da ih je 57 sletjelo na more", govori Marović za HRT.

Olupina potpuno očuvana

Jedan od razloga zbog kojih je Tennessee Sunshine, kako su ga nazvali njegovi piloti, ostao čitav jest i njegova konstrukcija. Naime, B-17 je konstruiran tako da nakon slijetanja na vodenu površinu, neko vrijeme pluta. Ovaj zrakoplov imao je 10 članova posade, a prema dostupnim podacima, sedam ih je spašeno.

"Vraćam se u Hrvatsku svake godine. Akvatorij Visa veliko je područje u kojemu je mnogo artefakata od antike do Drugog svjetskog rata, a ovaj je avion poseban jer je potpuno sačuvan. U odličnom je stanju. Lijepo ga je vidjeti kada se spustiš, izgleda kao da je parkiran na avionskoj pisti", posvjedočio je njemački ronilac Tom Baier.

Ministarstvo na potezu

Pronalazak je prijavljen Ministarstvu kulture, koje će obilježiti i zaštititi mjesto pronalaska, a potom ga upisati na bogati zemljovid podvodnih arheoloških lokaliteta.

"Kad vozimo od terena do terena, vučemo sonar. I kad nešto nađemo prijavimo, što je ujedno i dobrobit za državu jer zna da postoji artefakt. Nama je dobro jer nam gosti žele roniti i vidjeti. Ništa se naravno ne dira i ne nosi, jedino što se odnosi s lokacije su fotografije i uspomene", zaključuje Marović.

Play ponuda
Play ponuda