USTAŠLUK U JASENOVCU

ROK ISTEKAO U SRIJEDU: Vlada prekršila poslovnik Sabora da se ne bi očitovala o pozdravu ‘Za dom spremni’

U srijedu je istekao rok u kojem se Vlada RH trebala očitovati i interpelaciji o radu Vlade koju je pokrenuo SDP, i to zbog toga što, kako smatra SDP, Vlada nije ništa učinila kada je riječ o učestaloj zloupotrebi ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’.

SDP je interpelaciju pokrenuo zbog neuklanjanja spomen-obilježja poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu, na kojem stoji sporni natpis ‘Za dom spremni’. Predlažu da Sabor izrijekom propiše nedopustivost korištenja tog pozdrava. SDP želi i da Sabor Vladi naredi uklanjanje te spomen ploče u Jasenovcu.

DRAGOVOLJCI HOS-a TRAŽE REFERENDUM ZBOG SPOMEN PLOČE: ‘Mi se nemamo kome ispričavati i ne može nas se dovodit u vezu s NDH’

‘UKLONITE USTAŠKI POZDRAV’: Vladajući na Spomen području bez govora, no antifašisti ih dočekali s jasnom porukom

Istekao rok

Interpelaciju je SDP poslao u proceduru još 20. travnja, a tadašnji predsjednik Sabora Božo Petrov ju je dostavio Vladi 2. svibnja.

Ako se Vlada ne očituje o interpelaciji, ona bi se trebala uvrstiti u dnevni red Sabora. Barem tako piše u saborskom Poslovniku, no i članak Poslovnika je prekršen. On propisuje da Vlada mora u roku od 15 dana od primtka interpelacije, izvješće s mišljenjem o interpelaciji dostaviti predsjedniku Sabora.

Iako je rok istekao u srijedu, postojala je mogućnost da Vlada usvoji mišljenje o interpelaciji na sjednici koja se održala dan kasnije, no ni to se nije dogodilo, piše Novi list.

Grbin: ‘Čini se da Plenkovića ni saborski Poslovnik ne impresionira’

Autor interpelacije, SDP-ov Peđa Grbin, kaže da zastupnici mogu raspravljati o interpelaciji čak i ako Vlada nije dostavila svoje mišljenje, no dodaje da se predsjednik Vlada Andrej Plenković ipak trebao očitovati.

‘Možda će premijer Plenković reći da ga, poput mnogih stvari, niti saborski Poslovnik ne impresionira. Na našu interpelaciju vezanu za najavljenu renacionalizaciju Ine i privatizaciju HEP-a Vlada je početkom veljače dala mišljenje u propisanom roku. Čini se da je Plenkoviću Za dom spremni politički osjetljivija tema nego Ina’, rekao je Grbin za Novi list.

PRELIJEPILI PLOČU U JASENOVCU I POSLALI PORUKU HOS-u: ‘Ismijavate žrtve ustaškoga fašističkoga terora…’

Povratak na Net.hr