NIJE POŽALILA

RODNI SIBIR ZAMIJENILA S BARANJOM; Oxana je došla zbog ljubavi: ‘Ovdje nije tako hladno, naučila sam kuhati grah, sarmu…’

Oxana je živjela na jugu Sibira, no rodnu Burjatu, republiku smještenoj u ruskoj federaciji, zamijenila je Dardom –  malom općinom u Baranji

Dok je Oxana bila na ljetovanju u Jelsi na Hvaru, Baranjac Vlatko Štih tada je radio kao konobar na tom otoku. Jedne večeri sreli su se u jednom malom noćnom klubu te Vlatko odvažio prići Oxani, prepričava on za HRT.

Oxana je živjela na jugu Sibira, no rodnu Burjatu, republiku smještenoj u ruskoj federaciji, zamijenila je Dardom –  malom općinom u Baranji.

Oxana je preselila u Hrvatsku zbog udaje za Vlatka, što se dogodilo prije 16 godina. Nakon dva tjedna poznanstva, Baranjac je zaprosio Oxanu, a sada imaju dvoje djece.

OVAJ DEČKO SE ZBOG LJUBAVI IZ LONDONA PRESELIO U SRBIJU: Morate čuti kako izgovara čuvene balkanske poštapalice

Oxanu je fasciniralo što je Vlatko došao na temperaturu od -30 °C

“Fasciniralo me da je došao na temperaturu od -30°C, nije ga to uplašilo”, govori Oxana Štih za HRT, sada prava Darđanka.

“Ovdje nije tako hladno, narod je otvoren. Naučila sam raditi grah, sarmu, burek”, dodaje Oxana. Nažalost, supružnici Štih nisu uspjeli u ugostiteljskom poslu koji nije preživio korona-krizu, no krenuli su raditi nešto potpuno drugačije. Prodaju začinjeni kupus na kućnom pragu, ali i na osječkoj tržnici.

“Počeli smo eksperimentirati s nekim dodacima, kao što su đumbir i cikla”, objašnjava Vlatko za HRT.

Baranjski supružnici nastavljaju zajedničko putovanje tijekom kojeg im ništa nije zapreka – ni granice, ni kulturne suprotnosti.

Povratak na Net.hr