Roditelji s djecom ‘isprobavali’ zaleđenu rijeku

Unatoč upozorenjima da se ne hoda po ledenoj površini, naprimjer po zaleđenoj rijeci, neki mladi u Karlovcu to uporno rade. ‘Ne može nam ništa biti, led je debeo. Plitko je, ovdje ima pola metra. Što nam može biti i da pukne?’, kažu mladići.

U državnoj Upravi za zaštitu i spašavanje nagledali su se takvih opasnih prizora. “Baš iznad slapa, gdje je Korana dosta duboka i gdje se stvorio dubok snijeg. Maloprije su i neke curice malo probale. Preko vikenda su i neki roditelji s djecom iskušavali i isprobavali korito”, kazao je Marin Babić iz DUZS-a za Dnevnik.hr, o brojnim ‘avanturistima’ koji riskiraju život šetajući po zaleđenoj Korani.

Iako hodanjem po ledu, koji se sada počeo topiti, ugrožavaju i svoj i tuđe živote, oni koji ignororaju upozorenja neće biti kažnjeni. Naime, kako je objasnio Dubravko Delić iz Stožera za zaštitu i spašavanje, u ovakvoj situaciji nisu predviđene kazne ni u jednom pravilniku.

“I ne postoji pravilnik koji to predviđa. Ali to je pitanje odgovornosti”, smatra Delić.

Podsjetimo, zbog hodanja po zaleđenoj rijeci kažnjena su šestorica mladića koji su iz Štitara preko Save došli do BiH. No, nisu kažnjeni zbog šetanja po ledu, već zato što su tako prešli državnu granicu, zbog čega bi mogli biti kažnjeni s dvije do 10 tisuća kuna, ili zatvorskom kaznom u trajanju do 30 dana.

Povratak na Net.hr